Društvo

Građani ne treba da brinu o grejanju, poručuje direktor Toplifikacije

V. D. direktor Javnog preduzeća „Toplifikacija“, Slaviša Stojković, u intervjuu za Boom93 kaže da grejna sezona u Požarevcu protiče uobičajeno dobro uz manje probleme koji se javljaju i poručuje građanima da ne treba da brinu zbog grejanja.
Slaviša Stojković/Boom93

Boom93: Kakvo stanje ste zatekli u preduzeću i da li ste zadovoljni zatečenim?

Izuzetno sam zadovoljan jer sam na samom početku svog dolaska ovde zatekao uigran tim ljudi na svim nivoima. Kako u administraciji tako i u stručno-mašinskom i elektro delu. Uigran su tim svaki problem rešavaju brzo na efikasan način takoda je meni izuzetno zadovoljstvo što sam na čelu ovakvog jednog javnog preduzeća. Moram da kažem najuspešnijeg preduzeća trenutno u gradu.

Boom93: Kako protiče grejna sezona?

Grejna sezona za sada protiče uobičajeno dobro bez većih problema u sistemu. Naravno, na samom početku grejne sezone bilo je manjih problema izazvanih određenim problemima u sistemu Termoelektrana i kopova Kostolac. Nakon otklanjanja tog manjeg problema, sve drugo je u najboljem redu, izuzev svakodnevnih pucanja cevi i vazduha u radijatorima, ali to su stvari koje su tekuće i koje mi otklanjamo u toku jednog dana.

Boom93: Zašto je nekoliko dana početkom novembra bio smanjen kapacitet grejanja, a radijatori u stanovima mlaki, da li postoji problem?

Ne postoji problem, JKP „Toplifikacija“ u svojoj nadležnosti ima 119 zonskih toplopredajnih stanica i sve su opremljene određenom automatikom koja temperaturu vode u radijatorima vodi u zavisnosti od spoljne temperature. Obzirom da smo u prethodnom periodu imali visoke temperature koje su tokom dana išle i do 20 stepeni, sistem je nalagao da radijatori budu mlaki, jer je tako odredio sistem odnosno automatika u sistemu.

Poručujem svim građanima koji su korisnici naših usluga da nemaju mesta za bojazan, biće sve u najboljem redu, sezona je uspešno otpočeta, ali biće i uspešno okončana 15. aprila 2021. godine.

Boom93: Da li postoji mogućnost da se redukuje početak grejne sezone, budući da nekada hladni dani krenu i pre 15. oktobra?

Početak i kraj grejne sezone određen je članom 55. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom. Tu je definisano da grejna sezona redovno počinje 15.10 a završava se 15.4. Međutim, što se tiče promena pratićemo situaciju i preporuke svih nadležnih institucija i struke, pa ćemo naše postupanje u narednom periodu prilagođavati i tim parametrima. Što znači da ćemo eventualno sledeće godine početi i ranije sa isporukom toplotne energije. U zavisnosti od vremenskih prilika i od preporuka nadležnih državnih organa koji se time bave, a javno preduzeće Toplifikacija je u mogućnosti da isporučuje toplotnu energiju i pre 15. oktobra.

Boom93: U planu je izrada toplopredajne stanice za sledeću godinu, dokle se stiglo sa ovim projektom  i da li će ona biti izgrađena?

Stanica za podizanje pritiska je od esencijalne važnosti za ovo javno preduzeće, kao i za naše građane i sam grad. Obzirom da je trenutni konzum 125 mega vata koji se bliži svom maksimumu od 180, smatram da ćemo uspeti da pronađemo finansijska sredstva. Da li preko osnivača ili republičkih ministarstava ili međunarodnih fondova, ali mi ćemo zaokružiti tu investiciju. I naravno da je u planu izgradnja takve toplopredajne stanice gde ćemo omogućiti našim građanima dalje priključke, širenje mreže i još bolju i kvalitetniju uslugu.

Svakako ćemo gledati da u svojim odlukama zadovoljimo na najbolji način potrebe svih naših građana, tako da ćemo ravnopravno ići sa širenjem toplifikacione mreže.

Boom93: Kako se u preduzeću čuvate od korone i na koji način je organizovan rad u ovom periodu?

Sve mere koje su date od nadležnih državnih organa se u preduzeću sprovode. Uveden je i rad od kuće. Imali smo i trenutno imamo slučajeve zaraze u preduzeću, dvoje radnika je obolelo i oni su na bolovanju, ali nemamo većih problema. Što se tiče ekipa na terenu, one se posle završetka rada ne vraćaju u kolektiv tako da i tu smanjeujemo rizik od zaraze.

Kako zaključuje Stojković, u narednom periodu pred ovim preduzećem je bitan zadatak, da izgradi pomenutu stanicu, kako bi na najbolji način zadovoljili potrebe svih građana prilikom širenja toplifikacione mreže.

Neda Stojićević

4 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Naravno,da građani ne trebaju da brinu za grejanje,jer plaćaju cele godine! Videli smo “uigrani” tim “stručnjaka” koji nisu ispoštovali naređenje premijerke da grejna sezona počinje ranije 12 oktobra! “Direktor” se čupa na navodne kvarove u Kostolcu! Loše ste počeli grejnu sezonu,to po pravilu znači da ćete podbaciti u najhladnijem periodu! Interesuje me ko će građanima Požarevca platiti račune za struju,koju su morali da potroše kako bi se grejali na početku grejne sezone! Džabe hvališ sebe i “stručnjake” jer svi znamo da nemate pojma i otaljavate posao!
    Odličan intervju,objektivan,dobra pitanja!

  • Mene lično brine nenormalna cena priključka i nerealna cena grejanja iste površine. Stan kvadrature 80kvm plaća 4600 dinara a kuća iste kvadrature 7500 dinara.

%d bloggers like this:
Send this to a friend