Društvo

Građani Požarevca i ove zime bez novih prozora i vrata

fasade
Foto/ T.S. centar grada
Povodom trenutno aktuelne teme oko sprovođenja energetske efikasnosti  i Konkursa za  zamenu  stolarije Boom 93 potražio je dodatne odgovore iz Gradske uprave grada Požarevca  da sazna  da li će građani Požarevca moći uopšte da konkurišu  ove godine i pod kojim uslovima.

Iz Gradske uprave  grada Požarevca Boom 93 saznaje da je kod Ministarstva  Grad Požarevac  konkurisao samo za projekat „Tabačka čaršija“ za koji  je imao ranije donetu posebnu odluku o finansiranju fasade. Za ove namene Požarevac  ulaže nešto više od 6,3 miliona dinara. Projekat Tabačke čaršije za uređenje fasade  vredan je 25 miliona dinara, navode iz Gradske uprave.

Većina građana, posebno onih koji žive u individalnim domaćinstvima će nažalost  morati da sačeka sledeću godinu da se raspišu novi konkursi i da grad Požarevac aplicira kod ministarstva da se odobre sredstva za projekte za poboljšanje energetske efikasnosti.

Reč je ne samo o zameni stolarije, vrata, prozora, već o izolaciji celih zgrada, porodičnih kuća, zameni krovova, zameni individualnih ložišta.

tabačka čaršija
Foto/ Tabačka čaršija/ nova fasada

Ministarstvo nije dalo još uvek kriterijume za individualna domaćinstva

Iz Gradske uprave grada Požarevca navode  da Ministarstvo još uvek nije dalo kriterijume za individualna domaćinstva. Na primer, u slučaju da se neko prijavljuje i za kotao i za zamenu stolarije i za fasadu, službenici koji se bave ovom temom ne znaju  koji su to kriterijumi po kojima će ići dalje prema građanima.  Za kolektivno stanovanje je „ donekle“ razjašnjeno. Grad mora da raspisuje u tom slučaju javnu nabavku i da bira izvođača radova. Ali za individualna domaćinstva nema još uvek informacija  da li će biti izvođač koga angažuje grad ili će da bude neki drugi vid nadoknade troškova.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Zoran Lakićević,  je izjavio za RTS početkom aprila da će do juna biti formirana Uprava za finansiranje i  podsticanje energetske efikasnosti, koja će biti ključna institucija za podršku građanima da povećaju energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima. Kako kažu u gradskoj upravi, još uvek se čeka na ovaj korak.

Pilot projekat: zamena stolarije, krovova i individualnih ložišta za porodične kuće

Naime, subvencionisanje mera za povećanje energetske efikasnosti ove godine će biti sprovedeno kao pilot-projekat, što znači da će samo manji broj građana moći da zameni prozore i vrata, ugradi izolaciju ili instalira čistije sisteme za grejanje u okviru ove podrške države, ali, kako je najavila Zorana Mihajlović, ministarka energetike, sledeće godine bi za ove namene trebalo da bude izdovojeno mnogo više novca, čak 100 miliona evra.

Procedura odobravanja subvencija za 2021. godinu podrazumeva više faza. Prva, koja je započeta, podrazumeva izbor lokalnih samouprava koje će od Ministarstva rudarstva i energetike dobiti 54 miliona dinara na ime subvencija za građane, od kojih su limitirana sredstva  po lokalnoj samoupravi i maksimalan iznos sredstava  je 10 miliona dinara.

Druga faza  podrazumeva kada  izabrane samouprave objave  konkurs za firme koje će obavljati radove i na kraju konkurs za građane. Konkurs za  građane treba da bude objavljen sredinom juna. U ovom trenutku još uvek nema definisanih kriterijuma iz ministarstva.

Za dobijanje subvencija prijavilo se 88 lokalnih samouoprava

Podsetimo za dobijanje subvencija prijavilo se 88 lokalnih samouprava, među njima se prijavilo i pet opština iz Braničevskog okruga a među njima  je i grad Požarevac. Program subvencionisanja mera energetske efikasnosti podrazumeva da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto subvencije za svaku pojedinačnu investiciju, a građani ostatak.

  Da li Grad ima neka  obezbeđena sredstva  iz budžeta za te konkurse ili nema?

Iz Uprave kažu da prilikom budžetiranja   moraju  da ima  jasno definisane projekte po kojima se donosi odluka da se nešto  finansira. Na bazi celokupne dokumentacije se ulazi uproces budžetiranja.

Ono što se jedino zna i kao je zvanično potvđeno iz Ministarstva da se sigurno neće  odustati  od  toga da objekat mora da poseduje građevinsku dozvolu koju može dobiti prilikom izgradnje objekta ili ga je ozakonio.

Foto/ T.S. Centar grada naselje Đura zgrade

Iz Gradske uprave takođe navode da su imali nedoumicu da li će biti potrebna dupla izrada projekata. Odnosno projekat koji je bio za objekat i  poseban projekat za energetsku efikasnost, gde bi praktično trebalo da se utvrdi početno stanje u kome je objekat jer zakon nalaže da svi ti projekti koji se finansiraju moraju da podignu nivo energetske efikasnosti za jedan nivo. Mora  se utvrditi sadašnje stanje i buduće stanje koje se planira dostići finansiranjem takvog projekta.

U naredna dva do tri meseca, pa ni do kraja ove godine nije realno očekivati da građani Požarevca mogu da konkurišu i da uđu u proceduru zamene starih prozora, vrata, kotlova na pelet i sređivanje fasada po subvencionisanim uslovima. Kako kažu iz Gradske Uprave „ne našom krivicom“, već iz razloga što se čeka na Ministarstvo da propiše uslove.

Građani zovu upravu, zovu medije, traže odgovore ali odgovora nema

Građani se dosta interesuju, ali u Gradskoj upravi ističu da su  sugerisali ministarstvu  neke pravce i postavili pitanja jer postoji niz nedoumica kod zamene stolarije posebno kod kolektivnog stanovanja.

Iz uprave saznajemo da je lokalna samouprava  Ministarstvu uputila brojna pitanja i sugestije a odgovori se čekaju još uvek. Pitali su  da li će moći vlasnici stanova da konkurišu indivudalno na primer kod zamene stolarije. U Ministarstvu kako kažu još uvek tretiraju kolektivno stanovanje kao pravne subjekte i uopšte nisu ni razmatrali pojedinačne slučajeve unutar kolektivnog stanovanja.  “još uvek nemamo zvanično ništa u kom pravcu će se ići.“ – ističu iz Gradske uprave.

Lokalna samouprava je odmah nakon objavljivanja konkursa  dala nalog JP „Toplifikacija“ da pošalje svoje srednjoročne planove širenja mreže kao  i plan za gasifikaciju. Ono što je sigurno i što je plan kada u nekoj ulici prođe toplifikiciona, odnosno gasifikaciona mreža, grad će učestvovati u sufinansiranju priključka, a ne za zamenu kotla. Jer je suština kod zamene kotlova da se zamene kotlovi koji su na bio masu, odnosno na ugalj. Ići će se na to da se uvedu kotlovi na pelet ili neke druge vrste grejanja koje ne zagađuju okolinu.

Foto/T.S. fasade, prozori vrata Požarevac

Iz Uprave poručuju da građani budu stpljivi jer još uvek nisu definisani kriterijumi po kojima će se bodovati i odobravati sredstva. Iz Ministartva kažu da će projekat trajati  nekoliko  godina, da u ovoj godini nema novca za sve ali će sledeće već biti.

prozori

Foto/ T.S. stari prozori

U međuvremenu građani koji moraju da zamene stari kotao ili urade izlociju na svojoj kući, ili pak da promene već dotrajalu stolariju moraće da to urade o svom trošku bez pomoći i subvencija grada i države.

Najviše će profitirati po svemu sudeći, prodavnice i stovarišta građevinskog materijala koji su iskorisitili najave države i ministarsta da će subvencionisati projekat za poboljšanje energetske efikasnosti i podigli cene kompletnog građevinskog materijala, stolarije ali i kotlova na pelet i sličnih materijala i proizvoda koji se koriste u ovom slučaju.

Pratićemo koliko će grad ići u korak sa odlukama i konkursima Ministarstva i pokušati da damo odgovore šta sve građane očekuje u narednom periodu.

Tatijana Spasojević

4 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Bravo za g-đicu Spasojević!!! Bravo za portal BOOM 93 za objektivno i nepristrasno informisanje i za to što ste “nanjušili” malverzacije, mahinacije i ekstremnu nesposobnost lokalnih vlastodržca-kabadahija!!!

    Još pre isteka roka za prijave lokalnih samouprava u projekat povećanja energetske efikasnosti,novinari portala BOOM 93 su shvatili da lokalni vlastodržci-kabadahije neće predati kompletnu dokumentaciju,takođe su novinari portala “provalili” da trenutni vladajući vlastodržci-kabadahije prave predizborni “cirkus”!!!

    Mada konstantno spinovanje vlastodržca-kabadahija može puno da košta državu,jer je EU izdvojio finansijska sredstva da svi građani Srbije zamene stolariju,kotlove, izoluju objekte,itd,itd. To je predviđeno “Zelenom agendom 2020-2030”,ali…trenutni psihopatski vlastodržci-kabadahije gledaju koliko da se “ugrade” i to u donaciju!!!

    Na sve ove činjenice “smradovi” u Tužilaštvu i Policiji ćute i prave se mrtvi umesto da postupaju po službenoj dužnosti i pohapse sve vlastodržce-kabadahije!!!

  • Nas “gradonacelnik”rodjen i odrastao u selu bez tratoara leci komplekse pokusavajuci da gradu ulepsa vec postojece.Ulice su nam u rupama,grad prljav,evropski smo reciklazni centar.Nijedna investicija u grad nije dosla.Nesposoban je cak i da aplicira za pomoc svojim gradjanima.Ostace upamcen kako u Zaječaru obezbedjuje sigurne glasove stranci.Ima li u Srbiji gradonacelnika koji je nize pao i manje uradio za svoj grad???

  • Imalo smo u zgradi pre neki dan kucni savet, i kaze upravnica, nemamo energetski pasos, a da bi ga dobili, treba skupiti 3000e. Hvaljen Vucic, ZIVELA SRBIJA

%d bloggers like this:
Send this to a friend