Društvo

Građani se okupili u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, sede na ulici protiv nasilja

Nekoliko hiljada građana i večeras protestuje u centru Beograda, Novog Sada i Niša. Okupljeni su se odazvali pozivima na društvenim mrežama da se sedenjem na ulici distanciraju od provokatora koji su sinoć izazivali nerede. Protestne šetnje održane i u Kruševcu i Vranju.
Printscreen / KRIK / Twitter

Ispred Skupštine Srbije i u Pionirskom parku preko puta Skupštine okupilo se više hiljada građana. Okupljeni građani zvižde u pištaljke i trube.

Kako javlja reporter N1, tačno u 18.45 dvojica mladića su izašla iz Pionirskog parka i sela na kolovoz na Trgu Nikole Pašića, a zatim su počeli da se pridružuju i ostali građani koji su došli ispred Doma Narodne skupštine.

Okupljeni nose natpise “Ne nasedaj, sedi” i “Hapsi huligane, ne tuci svoj narod”.

U jednom trenutku došlo je i do manjeg verbalnog sukoba demonstranata. Naime, stariji su od mlađih tražili da ustanu, i pozvali ih da glasno protestuju, ali su im mlađi odgovorili rečima: “Sklonite se, SNS botovi!”

Devojke koje sede ispred Skupštine sa kojima je razgovarao reporter N1 kažu da ih je strah, ali nadaju se da ih niko neće napasti dok su mirni, ne veruju u nasilje. Veruju da će sve ostati mirno.

Ispred stepeništa Skupštine je postavljena metalna ograda i svega nekoliko policajaca u redovnim uniformama. Međutim, kako javlja reporter N1, kordon policije i konjica su u pripravnosti u Kosovskoj ulici.

Policajci trenutno sede na stepeništu Doma Narodne skupštine ka Kosovskoj ulici, i kažu da nemaju razloga da reaguju.

Protest zdravstvenih radnika iz kovid bolnica

Ispred Crkve Svetog Marka okupila se i grupa lekara i zdravstvenih radnika iz kovid bolnica u Beogradu koja je krenula na protest ispred parlamenta. Za N1 su rekli da stoje uz svoj narod, i da je zdravstveni sistem pred pucanjem, a da država nije to predvidela, i da su lekari zajedno sa građanima žrtvovani.

Saobraćaj na Trgu Nikole Pašića je zaustavljen.

Protestna šetnja i sedenje na ulici u Novom Sadu

Kako javlja reporterka N1, građani se okupljaju i na Trgu slobode u Novom Sadu, gde je zasad mirno.

Okupljeni građani, uglavnom mlađi, nose različite transparente i zastave.

Obratio im se nepoznati mladić sa postamenta spomeniku Svetozaru Miletiću. “Ne tražim ništa, samo normalan život, za nas i za našu decu”, rekao je taj mladić sa istetoviranim velikim krstom na ruci.

Drugi nepoznati mladić zamolio je prisutne da sednu na beton i da prekrste ruke kao da na njima imaju lisice, što su prisutni i uradili, uz povike “Vučiću, p****u”, “Av, av, av, av”, “Ostavke, ostavke”, “Lopovi, lopovi”, “Uhapsite Vučića”, “Vučiću, leči se”.

Sa Trga slobode, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju ka zgradi Policijske uprave gde se nalazi aktivista Miran Pogačar, koji je sinoć priveden i određen mu je pritvor od 48 sati.

Oni duvaju u pištaljke i vuvuzele,  a kako javlja reporterka N1, čim neko baci petardu, okupljeni sedaju na pod i viču “ua!”.

Većina prisutnih ima zaštitne maske na licu, ali uglavnom ne drže međusobno propisanu distancu.

Policijske snage raspoređene su u Gradskoj kući i oko Radio-televizije Vojvodine i u samoj zgradi, koje su sinoć bile meta napada.

I Nišlije posedale na asfalt, tvrde da je huligane poslao SNS

Građani su se okupili i u centru Niša, gde takođe sede na asfaltu i mirno protestuju. Kako javlja reporter N1, u jednom trenutku se ispred zgrade Skupštine grada pojavila Žandarmerija koja se brzo povukla.

Okupljeni građani rekli su nam da su sinoć primetili “poslate ljude” koji su bili agresivni i pravili nerede, i za koje tvrde da su bliski pojedinim članovima vladajuće SNS.

SNS je najavio da će njihove prostorije koje su juče gađane, večeras čuvati policija.

Mirna protestna šetnja u Vranju

Protestima u gradovima širom Srbije pridružilo se i Vranje gde se večeras okupilo nešto više od sto ljudi i mirno prošetalo centrom grada, objavio je portal InfoVranjske.

Protest je počeo oko 18 časova kod Skupštine grada, a šetnja je krenula prema zgradi u kojoj ke sedište SNS.

Demonstranti uzvikuju “Lopovi, lopovi” i “Izađite napolje”, a prolazeći ispred sedišta SPS “Bando crvena”.

U Kruševcu održan protest bez incidenata

Oko 500 Kruševljana, uglavnom mladih, učestvovalo je večeras na protestnom skupu u centru grada, organizovanom protiv policijskog nasilja i u znak podrške demonstrantima širom Srbije.

Uzvikujući parole “Nećemo Vučića”, “RTS laže”, “SNS lopovi, Srbiju ste prodali” demonstranti su prvo prošetali do zgrade Policijske uprave i Trga mira, a potom se vratili na Trg kosovskih junaka.

Jedna od učesnica protesta upozorila je demonstrante na, kako je rekla, “ubačene elemente iz SNS”.

“Videla sam petoricu momaka za koje znam da su iz SNS-a. Nemojte da nasedate na njihove prvokacije. Ukoliko nešto započnu samo sedite dole”, kazala je ova učesnica protesta.

Nakon još jedne kraće šetnje do Trga kosturnica skup je završen uz dogovor da se sutra okupe na istom mestu u 19.00 sati.

Demonstrante je u šetnji obezbeđivalo oko 30 pripadnika policije u uniformama i civilu, a nikakvih incidenata nije bilo.

Pozivi na društvenim mrežama

Građani su za današnji protest preko društvenih mreža obavešteni da će se “protestovati sedeći” da bi se razlikovali od onih koji su došli da izazovu nasilje.

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović pozvao je preko društvenih mreža demonstrante da na protest dođu u belim majicama, kako bi se razlikovali od provokatora koji žele incidente.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend