Društvo

Građani Srbije za kulturu mesečno izdvajaju do 6.000 dinara

Građani Srbije mesečno iz svog budžeta za kulturu izdvajaju od 2.000 do 6.000 dinara, bilo da je reč o knjigama, pozorištu, bioskopu ili muzejima, pokazuju rezultati istraživanja "Kulturna participacija građana Srbije".
Boom93/N.Stojićević

Na pitanje kako provode svoje slobodno vreme građani Srbije dominantno su se izjašnjavali da ga koriste za druženja ili psihosocijalne kontakte, tj. za odlaske kod prijatelja, porodične proslave, izlaske u kafiće, restorane i druženja u privatnoj ili javnoj sferi.

Prema rečima Mirjane Milankov iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, u kulturnoj sferi omiljeni načini korišćenja slobodnog vremena su odlasci u bioskop, nešto ređe na pozorišne predstave, kao i čitanje knjiga.
Uprkos tome što građani sve više koriste internet, podaci pokazuju da se građani najviše raspituju o vremenu i mestu samog kulturnog dešavanja, a manje o sadržaju samog dešavanja.
„Čak 82 odsto građana Srbije starijih od 15 godina koristi internet u svrhu kulture, a od toga 50 odsto njih to koristi relativno često tj. jednom nedeljno ili češće. Ovaj podatak dovodi do zaključka da smo mi došli do jedne široke i redovne publike za kulturne sadržaje preko interneta“, navodi Milankov za „Danas“.
Informisanje građana o kulturnim sadržajima najzastupljenije je preko društvenih mreža, zatim kroz komunikaciju sa prijateljima i njihovim preporukama za neku knjigu, izložbu ili predstavu. Nešto više od trećine građana koristi televizor kao medij za informisanje o kulturnim dešavanjima, a svaki peti građanin informiše se preko novina, kao i promotivnih materijala, flajera, plakata i slično.
„Dolazimo do dva zaključka, da građani Srbije traže neke neformalnije modele za dobijanje informacija o kulturim manifestacijama, a sa druge strane kultura traži interaktivnost u kulturi informisanja“, istakla je Milankov.
Istraživač iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Slobodan Mrđa govorio je da su napravili sveobuhvatni, nacionalni uzorak od 1.600 ispitanika, da su podatke prikupili od 1.592 upitnika, što je prema proceni realizacije 95 odsto.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend