Društvo

Građani u Novom Sadu blokirali stanicu policije, u Beogradu više stotina ljudi

Protest u Novom Sadu počeo je oko 19 sati, a građani su na oko pola sata blokirali policijsku stanicu "Stari grad" u Radničkoj ulici, a potom i Varadinski most odakle su se uputili ka centru grada. Nekoliko stotina ljudi okupilo se večeras u blizini Skupštine Srbije u Beogradu, gde se peti dan za redom održavaju protesti.
N1/printscreen

U Novom Sadu su građani nakon protestne šetnje na oko pola sata blokirali policijsku stanicu u Radničkoj ulici, a potom i Varadinski most, odakle su se uputili ka centru grada.

Blokadom policijske stanice Novosađani su simbolično tražili od ministra policije Nebojše Stefanovića da ih uhapsi. Tokom protesta su ispred vrata policijske stanice ostavili tri posude sa hranom za pse i vikali „Kerovi, kerovi“. Neki građani ostavljali su i novac.

Na kapiji se tek nakon 15 minuta pojavila grupa policajaca u punoj opremi za razbijanje demonstracija kojima su građani skandirali „Sluge režima“, „Mi vas plaćamo“, „Bacite štitove“…

Reporterka N1 javlja da je protest do sada protekao mirno, a da je primetno da se broj učesnika protesta iz dana u dan smanjuje i da se oni odvijaju neplanski.

Građane je u šetnji i danas predvodio aktivista i član Združene akcije „Krov nad glavom“ Miran Pogačar, koji je u jednom momentu probao da uđe u policijsku stanicu, ali su ga policajci ispratili do kapije.

Prethodno se na Trgu slobode okupilo oko 500 građana, gde su se i obratili neki od učesnika.

U Beogradu se okupljeni građani nalaze u Pionirskom parku i sede na uličnim žardinjerama, saobraćaj na Trgu Nikole Pašića je zatvoren.

Demonstranata za sada nema ispred ograde koja je proteklih večeri delila građane od policije i zgrade.

U Kosovskoj ulici iza Skupštine Srbije od oko 19:30 nalazi se nekoliko policijskih kombija, jedinice sa konjima i psima.

Počeo protest u Zrenjaninu

U centru Zrenjanina večeras je počeo treći po redu protest nezadovoljnih građana.

„Ovde smo da bismo podržali Beograd, ali i celu Srbiju, sve gradove, sve probleme koje građani imaju na lokalnom i državnom nivou, ali smo tu i zbog naših zahteva“, kazala je agenciji Beta Jelena Đokić, student Pravnog fakulteta u Beogradu.

Ona je istakla da Zrenjaninci zahtevaju čistu vodu, zatvaranje kafilerije i da ne žele da im se gradi fabrika guma koja će, kako je navela, zagađivati vazduh i stanovnike tog grada.

Okupljeni su i danas nosili transparente „stop diktaturi“ i „hoćemo čistu vodu, a ne prljave gume“, a od večeras i „kad popizdi ZR znaš da je kraj“.

Protest održan u Čačku

U Čačku je večeras održan protest protiv aktuelne vlasti, treći dan za redom, na kome se okupilo oko 70 građana.Oni su mirno protestovali ispred zgrade lokalne Skupštine, bez transparenata i bez parola.

Demonstranti su ispred zgrade lokalne Skupštine postavili kutiju za prikupljanje humanitrne pomoći za čačansku bolnicu.

Nije primećeno prisustvo uniformisanih policajaca u blizini demonstranata.

Protest je zakazan preko društvnih mreža pod parolama „narodni protest“, „svi zajedno“, „nema odustajanja“, „protiv dikature Vučićevog režima, protiv brutalnosti policije, protiv laži i obmana“.

Kao ni prethodna dva protesta ni u pozivu za ovaj nije bilo potpisanog organizatora.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend