Društvo

Građanima dostupan prvi test na koronu iz pljuvačke

covid
Foto/ ilustracija Kovid test
U privatnim laboratorijama u Srbiji od ove sedmice može se naći prvi antigenski test iz pljuvačke kojim građani mogu proveriti prisustvo korona virusa, a čija je osetljivost i pouzdanost, prema stručnim ocenama, na nivou PCR testa.

Test je nedavno odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva, što znači da se on može koristiti „ravnopravno sa PCR testovima u različitim situacijama, pa i za prelazak granice“.

Antigenski test iz pljuvačke je, nakon šestomesečnog naučnog istraživanja, proizvela kompanija za izradu medicinskih sredstava i aparata Neomedika, sa sedištem u Nišu, u okviru programa „Naisa“, koji je vezan za borbu protiv kovida 19. Prema rečima rukovodilaca kompanije, rezultati testiranja proizvodima Neomedike standardizovani su i priznaje ih Svetska zdravstvena organizacija.

Saša Tričković, vlasnik Neomedike, kaže za naš list da je antigenski test „značajno jeftiniji“ od PCR testa – sa kojim inače „postoji stoprocentno slaganje“, jer je velikoprodajna cena izuzetno povoljna, dodajući da će konačnu cenu ipak određivati privatne laboratorije. On kaže da je ovaj test konkurentan kineskim i indijskim testovima koji imaju najniže cene na svetskom tržištu.

Prema njegovim rečima, test je neinvazivan i lak za upotrebu, ali je ipak predviđeno da testiranje izvode isključivo zdravstveni radnici. Rezultat je gotov posle deset, a može se očitati posle 15 minuta.

– Prvobitna ideja bila je testiranje školske dece, jer je njima uzimanje uzorka iz pljuvačke daleko komotnije od uzimanja brisa, koje može biti i bolno. Pritom, za uzimanje ovakvog uzorka služi profesionalni kolektor, koji je anatomski prilagođen, a na donjem kraju je epruveta, što tom uzrastu može biti atraktivno. Naravno, ovaj način uzorkovanja je izuzetno pogodan i za druge situacije, recimo granične prelaze – kaže Tričković.

On dodaje da je bilo „prilično teško“ proizvesti ovakav test jer uzorak pljuvačke sadrži brojne enzime, ostatke hrane i slično. Zato, uostalom, u svetu i postoji samo 24 proizvođača koji koriste uzorke iz pljuvačke, a najveći broj njih je van Evrope. Ipak, naučnici koji su radili na ovom testu uspeli su da naprave reagens koji „radi ekstrakciju antigena iz pljuvačke“. Test je krajnje precizan jer se iz uzorka pljuvačke „detektuje nukleokapsidni protein SARS- KoV-2 virusa, koji se prvi javlja, a stabilan je i kod asimptomatskih pacijenata“.

– Svi rezultati koje dobijamo našim testovima – a u okviru platforme „Naisa“ proizvodimo i antigenske testove klasičnim brisom, testove za utvrđivanje antitela i testove za praćenje imunološkog dejstva različitih vakcina, priznati su u Evropi i svetu. Mi smo, naime, sa još samo pet ili šest kompanija iz Evrope, učestvovali u projektu Svetske zdravstvene organizacije, koji je obezbedio dobijanje standardizovanih rezultata testiranja po merilima te organizacije – kaže Tričković.

U Neomediku kažu da sva ova medicinska sredstva uglavnom rade za izvoz, te da imaju zaključene ugovore širom sveta. Država Srbija ne raspisuje tendere koji bi obezbedili da testovi ovakvih proizvođača završe u državnim bolnicama i drugim ustanovama.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend