Društvo Naše pare

Gradonačelnik Pavlović: Ne postoji način da grad donira novac za lečenje bolesne dece

Zakonski nije moguće da lokalna samouprava daje donacije, rekao je danas gradonačelnik Saša Pavlović povodom zahteva i inicijativa da se prenamenom novca iz budžeta izdvoji i uplati pomoć za lečenje četvoro dece sa ove teritorije.
Saša Pavlović (foto: MMV/Boom 93)

Pavlović je rekao da su u proteklim danima razmatrali i tražili načine, ali da za to ne postoji pravni, odnosno zakonski način.

„Molim građane da nas shvate da ne postoji način da jedan Grad daje donaciju, pa makar to bila donacija, a nemate ništa bitnije, za lečenje bolesne dece. Ne postoji zakonski i pravni osnov“, rekao je on.

Mediji su prethodnih dana preneli da je rukovodstvo Grada Užica odlučilo da za predstojeće novogodišnje praznike neće biti koncerata, dodatnog kićenja grada, vatrometa i svih drugih manifestacija, a da će sredstva od tri miliona dinara koja su bila opredeljena za manifestacije u toku novogodišnjih praznika biti preusmerena za lečenje dece, njihove operacije i nabavku lekova.

Pavlović je na konferenciji za novinare potvrdio da je ostvaren kontakt sa predstavnicima Grada Užica, ali i da ne želi da komentariše postupke drugih gradova.

„Još jednom kažem da smo sve razmotrili i da ne postoji zakonski i pravni osnov da se to uradi“, istakao je on.

Gradonačelnik je obećao da će se lično založiti i stupiti u kontakt sa svim privrednicima na teritoriji Grada Požarevca i probati da koliko je moguće prikupi sredstva koja su potrebna bolesnoj deci.

„To će mi biti još jedan od zadataka sledeće nedelje. Sa određenim privrednicima sam već stupio u kontakt i zaista ima mnogo njih koji žele da pomognu.“

Pavlović je rekao da je nabavka dekorativne rasvete aktivnost koja se sprovodi svake godine. „Video sam različite komentare, ali javne rasvete će biti jer smatram da ne treba našoj deci, pre svega, oduzeti radost Nove godine. Smatram da bi bilo lepo da naša deca u ovim sumornim danima, a i sami građani, imaju okićen grad“

Naveo je da ne postoji način raskidanja i ukidanja te javne nabavke.

„Inače, 6,5 miliona nije samo za jelku, već za zanavljanje dela rasvete koja je nabavljena  prethodnih godina, a imali smo želju da rasvetu proširimo i na ostale delove grada. Jelka je samo manji deo te rasvete. Mislim da košta oko milion dinara, ali nemojte da me držite za reč. To je nešto što mi ne nosimo kući, već nešto što ostaje gradu. Rasvetu koju nabavljamo u ovoj godini, koristićemo i narednih godina. Ako nabavimo jelku, nećemo je baciti.“

Upitan šta je sa prošlogodišnjom jelkom koju niko više ne pominje, gradonačelnik je odgovorio da se ona nalazi u depou.

„Prošlogodišnja jelka, za koju smo istrpeli velike kritike je u depou. Međutim, platna će se iskoristiti za druge stvari koje ćemo u međuvremenu raditi, a bićete obavešteni o tome. Tu su konstrukcija, platno i projektori koji mogu da se iskoriste za druge svrhe, ali ne bih sada želeo da otkrivam i za šta konkretno.“

Pavlović je ocenio da su izdvajanja za javnu rasvetu na skromnom nivou posmatrajući neke druge gradove, ali nije naveo koji su to gradovi.

Tekst je nastao u okviru projekta “Transparetno i javno – Gde idu naše pare ” koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

4 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Au,”stručnjak”kako si ti bezobrazan! Ko je tebi rekao da ne može da se raskine ugovor za nabavku rasvete!? Ko je tebi bezborazniče pomenuo da ćeš ti rasvetu da nosiš kući,kakve su to gluposti!? Ako hoćeš deci da obezbediš radost, zaposli im roditelje,kupi inkubatore za prevremeno rođenu decu,pa da vidiš nečoveku,kako oni divno svetle,a sve na radost dece!
  Prekini da govoriš neistine,bolje da kažem,nemoj,bre,da lažeš,pitaj svakog knjigovođu,kako se preusmeravaju sredstva!
  Ako “ekspertu”ne znaš,ti jednostavno na nalogu za naplatu napiši “pevačima za novu godinu”,a novac daj deci da se leče,šta ti nekrstu, nije jasno!
  Mnogo me,bre,nerviraš i ti i tvoj “saborci”,moraš jednu stvar da shvatiš,ako imaš čime,za srpski narod deca su svetinja!
  Dokle,bre,mislite da se osiono i bahato ponašate,šta ti nije jasno,pare za lečenje dece i to odmah! Šta ti nije jasno,narod tako kaže,dobri ljudi Požarevca,hoće da leče decu,moraš se pokoriti toj volji!
  Svi vi “posebni” morate da znate i shvatite, nije narodu namenjeno da služi vas,već vi da služite narodu,ali s obzirom da ste uzurpirali vlast,onda mislite drugačije!
  Molim sve čestitke pravnike,advokate,ekonomiste,knjigovođe i sve ljude iz pravnog i sudskog sektora,da objasne “gradonačelniku” kako se preumesava novac iz budžeta ili drugih izvora u namenu lečenja dece i kupovinu određenih lekova!
  Zahvaljujem se čestitamo stručnim ljudima,što će omogućiti da “silni” progleda!

 • Ama bre čoveče, NEĆEMO JELKU!!!! Ako ti hoćeš izvadi iz depoa onu od prošle godine, gospodin Baldić je izjavio da je ona sa projektorom koja ima jaka sočiva, da je moderna i da traje više godina! Koga bre ti gradonačelniče farbaš?

 • Prevedeno na srpski, šta će nam deca.
  Bolje da imamo jelku da nam svetli i osvetljava put u svetlu budućnost koju nam je Vučić obećao.
  A sve u skladu sa parolom ,SNS-a, za našu decu.

 • Ako i postoji zakon koji ne dozvoljava uplatu, vi ga menjajte.Zar ste jedan zakon,koji nije bio u vasem interesu,promenili.Bas bih voleo da vidim tog coveka koji ce da podnese krivicnu prijavu zato sto je novac preusmeren na lecenje dece.Treba da vas je sramota da izlazite sa ovakvim obijasnjenjem u javnost.Kako je to u Uzicu moguce?Nemate opravdanja.

%d bloggers like this:
Send this to a friend