Društvo

Gradonačelnik: Požar na deponiji je najverovatnije podmetnut, u planu je obezbeđenje deponije

deponija smeće
Foto/ T.Spasojević deponija Jeremijino polje
Požar koji je izbio prošlog četvrtka u popodnevnim satima na gradskoj deponiji Jeremijino polje je ugašen. Sumnja se da je požar podmetnut, a u narednom periodu radiće se na tome da se deponija ogradi i da se pojača fizičko i tehničko obezbeđenje i smanji svaki mogući novi aksident, rekao je u izjavi za Boom93 gradonačelnik grada Požarevca, Saša Pavlović.

Gradska deponija „Jeremijino polje je višedecenijski problem građana Požarevca i godinama se radi na njenom izmeštanju i rešavanju pitanja odlaganja komunalnog otpada.

Pavlović objašnjava da je vanredna situacija  proglašena na delu teritorije grada –deponija Jeremijino polje usled ponovnog akcidenta koji se javio na gradskoj deponiji a usled nemogućnosti da samo vatrogasne ekipe rade na sanaciji jer je teren neprohodan i nepristupačan za gašenje ovakve vrste požara.

Vanredna situacija je proglašena zbog angažovanja ljudstva i mašina i opreme koji su bili potrebni za gašenje samog požara na deponiji. Srećom, u  veoma kratkom roku smo lokalizovali i ugasili požar. Vetar i vremenske prilike su pravile malo problema ali je požar veoma brzo lokalizovan i stavljen pod kontrolu nakon što je vatra zahvatila i buldozer JKP Komunalne službe koji je u tom trenutku radio na sanaciji požara.“-  istakao je Pavlović.

U jednoj od  prethodnih izjava za Boom93 direktor JKP Komunalne službe Požarevac je rekao da je  požar  najverovatnije podmetnut pa se postavlja pitanje kome ide u prilog da izaziva požar namerno i na taj način ugrožava zdravlje i bezbednost građana?

Ovog puta sumnjamo i gotovo smo sigurni da je do početka požara došlo usled ljudskog faktora, činioca sa strane. Požar je najverovatnije podmetnut, to su neke sumnje, ali nisu  još uvek utvrđene. Prethodni požar koji je u julu izbio vrlo je verovatno izbio usled visokih temperatura koje su mogle lako da dovedu do samozapaljenja deponije zbog velike količine stakla i drugih zapaljivih materijala,“ – naglašava gradonačelnik.

Šta će biti sa deponijom, šta će se raditi na tome da se spreče novi požari?

Mere koje ćemo u budućem periodu sprovoditi  su dodatno i pojačano obezbeđivanje deponije kako bi eliminisali taj faktor da lica sa strane mogu da dođu na deponiju i da izazovu neki novi aksident.Dodatno obezbeđivanje deponije biće i u vidu pojačanog broja stražarskih službi,a u narednom periodu deponija će biti ograđena i biće postavljena rasveta i još neki dodatni vid obezbeđenja“. Dežurne ekipe JKP Komunalnog i vatrogasne ekipe povremeno obilaze deponiju, prati se situacija da ne dođe do nekog novog aksidenta.– kaže Pavlović.

Na pitanje Boom93 da li je ovog puta bilo prekomernog zagađenja vazduha, Pavlović  kaže  da prekomernog zagađenja vazduha nije bilo  po  merenjima koje je izvršio Zavod za javno zdravlje. Čekaju se još neki rezultati koji će biti gotovi za par dana.

deponija gori dim
Foto/M.M/ gradska deponija dim

Po rečima gradonačelnika, smeće će se  i dalje odlagati na deponiji Jeremijino polje do iznalaženja novog rešenja. Cilj je da se deponija Jeremijino polje potpuno zatvori izvrši rekultivacija a  smeće odvozi neku od regionalnih deponija, u međuvremenu se radi na rešavanju ovog pitanja.

Podsetimo, u međuvremenu  je završena izgradnja Recikažnog centra tj Centra za sakupljanje i separaciju otpada koji se nalazi pored gradske deponije, a sa kojeg je planirano i odvoženje otpada koji se ne reciklira , na regionalnu deponiju u Lapovu.

Poslednji veći požar na gradskoj deponiji „Jeremino polje“ izbio je početkom jula meseca i tada su vatrogasno-spasilačke ekipe radile skoro dve nedelje na njegovom gašenju. Tada je takođe na teritoriji gradske deponije “Jeremijino polje” gradski Štab za vanredne situacije proglasio vanrednu situaciju na tetiroriji grada Jeremijino polje.

Avatar

Tatijana Spasojević

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Odlično napisano g-đice Spasojević!

  Same izjave lokalnih vlastodržca-kabadahija i nesposobnih partijskih kadrova sve govore, koliko su nesposobni, neobrazovani,
  bahati,oholi, licemerni,…, jednostavno zli i gramzivi!!!

  Sada,”gradonačelnik” uvodi nove “troškove” za gradsku divlju deponiju,znači nova pljačka građana Požarevca!!!

  A,na sve te činjenice Tužilaštvo i Policija ćute i prave se mrtvi umesto da postupaju po službenoj dužnosti i pohapse sve vlastodržce-kabadahije i nesposobne partijske kadrove!!!

  Znači,”stručnjaci” vi niste ni ogradili i obezbedili gradsku divlju deponiju,a ukrali ste 5 miliona evra!?!

  Bukagije i LUSTRACIJA za sve vlastodržce-kabadahije i nesposobne partijske kadrove!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend