Društvo

Gradonačelnik: „Dubravica jedan od budućih turističkih potencijala grada Požarevca“

U čast kraljice  Marije Karađorđević otkrivena je spomen ploča na mestu gde je 6.juna 1922. godine prvi put kročila na srpsko tlo. Spomen ploču u Dubravici na samoj obali Dunava otkrio je gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović uz prisustvo članova Udruženja „Pristanište  kraljice Marije Karađorđević“,članova Udruženja Kraljevina Srbija i predstavnika lokalne samouprave Grada Požarevca.
spomen ploča Dubravica
Otkrivanje spomen ploče u čast kraljice  Marije Karađorđević

U naselju  Dubravica kod stare separacije  1922. godine. prvi put je na srpsko tlo kročila buduća kraljica Jugoslavije Marija Karađorđević.  Od tada, pristanište u Dubravici nosi njeno ime. Na inicijativu Udruženja  „Pristanište kraljice Marije Karađorđević“, postavljena je spomen ploča na mestu prvobitne koja je vremenom uklonjena.

Pavlovic i Najdanovic
Boom93/ foto  T.S. Saša Pavlović i  Dejan Najdanović

Spomen ploču otkrili su Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca i Dejan Najdanović, predsednik Udruženja „Pristanište  kraljice Marije Karađorđević.

„Ovo je jedan mali čin kojim mi želimo da obeležimo ovaj istorijski događaj, ali takođe ovo nam je i zadatak da u budućnosti ovo mesto pretvorimo u značajan turistički potencijal“-rekao je gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović.

Po rečima Saše Pavlovića lokalna samouprava se  trudila  i u budućnosti će se truditi na sve moguće načine da grad izađe na reke. On je naglasio da su u prošlosti  dobijena sredstva preko  Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture  za finansiranje  projekta biciklističke staze.

„ Ovi projekti će nam omogućiti da probudimo ovakve lokacije. Kroz edukaciju mladih i budućih pokolenja o istorijskom značaju ovakvih mesta dobićemo na mnogo,  ali i da takođe pretvorimo u veliki turistički potencijal ceo kraj i sve druge lokacije koje Požarevac zaista ima“- zaključio je Pavlović.

arhivska fotografija sa dočeka Kraljice Marije

 

Na ovom mestu nekada je  bila i velika rimska luka Margum.  Dubravica je bila jedno od najvažnijih pristaništa na Dunavu u devetnaestom veku, preko koga su i Karađorđe i Miloš Obrenović izvozili stoku, rakiju i drugu robu u Austriju.

istoričar Miroljub Manojlović
Boom93/ fotoT.S.

Istoričar, Dr Miroljub Manojlović  je podsetio da je  kraljica Marija  bila druga  kćer rumunskog kralja Ferdinanda I i kraljice Marije, nećakinje engleskoga kralja Edvarda VII i unuke kraljice Viktorije.

Otkrivanju spomen ploče prisustvovali  su i predstavnici Udruženja „Kraljevina Srbija“ kao i predstavnici lokalne samouprave Grada Požarevca.

Boom93/foto T.S.

Ovo mesto na obali Dunava   uglavnom je poznato  po tradicionalnoj manifestaciji Čorbarijada ili Dubravički kotlić  koji godinama unazad okuplja  preko 150 takmičarskih ekipa  koje se takmiče u spremanju riblje čorbe.

Podsetimo da je  ovo područje naselja Dubravica specifično  i  po tome što je na tom mestu otkriveno nalazište od 350 miliona tona uglja ali  ono što je mnogo važnije na tom nalazištu iznad uglja nalazi se ogromna količina šljunka i peska koji je istog kvaliteta kao i moravski pesak.

Boom 93/ foto T.S. Dubravica  Dunav pristanište

Nalazište uglja takozvani „Zapadni Kostolac“ –Dubravica predstavljeno je prošle godine na stručnoj konferenciji „Investicije i zaštita životne sredine – prioriteti EPS-a“ koju je u Kostolcu organizovao Balkanmagazin.

Tatijana Spasojević

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Turisti će dolaziti u krdima, samo da vide sve ove likove sa fotografija. To što ovde ima, nema nigde na belom svetu.

  • Da li je moguće da nekoliko ljudi „kaubojski“ zauzme priobalje Dunava, bez ikakvih dažbina prema državi, koja im dovede besplatno struju a sve to u senci čorbanijade i sada podizanjem spomen ploče na mestu koje je 6 meseci u godini pod vodom? OVO NEMA NIKAKVOG SMISLA !!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend