Društvo

Granica za odlazak u penziju će se pomerati do 2032. godine

park penzioneri
Foto/ T.S. gradski park penzioneri
Od 2021. važe nova pravila za penzionisanje žena u Srbiji, što znači da svaki zahtev koji podnesu ove godine podleže novim, rigoroznijim uslovima. Dok se uslovi za penzionisanje žena menjaju, za muškarce, barem za sada, za muškarce ostaje granica od 65 godina starosti.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju, i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje.

Tako će biti sve do 2032. kada će dame moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, što je dve godine kasnije nego danas, prenose Biznis i finansije.

Ove godine žene u starosnu penziju mogu sa 63 godine i dva meseca života, umesto 63 godine koliko je potrebno da imaju za penzionisanje u 2020. godini.

Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

Nova pravila za žene važe i ukoliko žele da idu u prevremenu penziju. Za ovu godinu uslov je 39 godina i četiri meseca staža osiguranja i najmanje 58 godina i četiri meseca života.

S druge strane, muškarci u starosnu penziju u 2021. godini idu po starom, sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu. Ima međutim, promena u ostvarivanju prava na prevremenu penziju.

Muškarci su prošle godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 58 godina i četiri meseca života. Ove godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina života.

Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom tog period redovno uplaćivali doprinose.

 

 

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend