Društvo

Gurereš apelovao na donatore da ulože 35 milijardi dolara za program SZO protiv Kovida-19

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je danas na zemlje donatore i ostale da ulože 35 milijardi dolara za program Svetske zdravstvene organizacije (SZO) čiji je cilj ubrzanje istraživanja i razvoja testova, lečenja i vakcina za korona virus.
Wikipedia/U.S. Mission Photo

„Bez infuzije od 15 milijardi dolara tokom naredna tri meseca, počevši od sada, izgubićemo mogućnost da unapredimo istraživanje, povećamo proizvodnju i počnemo da isporučujemo nove testove i lekove za Kovid-19, rekao je Gutereš na početku sastanka pod pokroviteljstvom SZO o inicijativi, poznatoj kao Act Accelerator.

Pozvao je na značajnije i što brže finansiranje kako bi se povećale šanse za globalno rešenje koje bi moglo da vrati normalnost u svet. Do sada su prikupljene samo tri milijarde dolara za program.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Grebejesus upozorio je na brojne ugovore koje su države sklopile sa farmaceutskim kompanijama kako bi obezbedile sopstvene doze vakcine protiv korona virusa ocenjujući da bi to moglo da “ ugrozi nepristrasan pristup i zaustavi napredak u okončanju pandemije Kovid-19.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend