Društvo

Hiljade gradjana na novosadskom keju ispratilo Djordja Balaševića

Novi Sad, 22.02.2021. - Manifestacija "Noc kad je Djole preplivao Dunav" pocela je veceras u 19 sati, na Keju zrtava racije tokom koje se Novosadjani oprastaju od svog sugradjanina, jugoslovenskog i vojvodjanskog pesnika Djordja Balasevica. Manifestacija je zapocela pesmom "Regrutska" koja je pustena sa razglasa. Prekoputa keja na zidinama Petrovaradinske tvrdjave postavljen je videobim sa likom Djordja Balasevica. Hiljade gradjana u miru, sa suzama u ocima, upaljenih sveca i sa belim ruzama u rukama, oprastaju se od svog Panonskog mornara. Vecerasnji oprostaj ce biti simbolican, uz lampione koji ce se vinuti u nebo, ruzmarin, Djoletove pesme i hor opere Srpskog narodnog pozorista i poslednji pozdrav sa dunavskih camaca. (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)
Pesmom "Odlazi cirkus" u izvodjenju hora opere Srpskog narodnog pozorišta gradjani Novog Sada su uputili poslednji pozdrav svom sugradjaninu, jugoslovenskom i vojvodjanskom pesniku Djordju Balaševiću.

Pred poslednju pesmu koja je tokom dvosatne manifestacije “Noć kad je Djole preplivao Dunav” na Keju uz Dunav, na hiljade gradjana podiglo je uvis mobilne telefone kako bi osvetlili nebo ne bi li ih video njihov panonski mornar.

Manifestacija je započela pesmom “Regrutska” koja je puštena sa razglasa. Prekoputa keja na zidinama Petrovaradinske tvrdjave bio je postavljen ogroman videobim sa likom Djordja Balaševića.

Velik broj Novosadjana okupio se i na Mostu slobode, Varadinskom mostu i na keju sa sremske strane grada.

Svetla na Petrovaradinskoj tvrdjavi i Varadinskom mostu večeras su bila ugašena.

Na keju su bili ljudi različitih generacija, a okupile su se i čitave porodice. Oni su se u miru, sa suzama u očima, upaljenih sveća i sa belim ružama u rukama, pesmom opraštali od Djordja Balaševića.

Uz zvuke pesme “Noć kad sam preplivao Dunav” sa čamaca na Dunavu i sa Petrovaradinske tvrdjave u nebo su večeras pušteni lampioni.

Hor opere Srpskog narodnog pozorišta i solistkinja Verica Pejić otpevali su i Balaševićevu pesmu “Slovenska”.

Dok je sa razglasa puštan veliki hit “Živeti slobodno” Novosadjani su pevali sa podignutim pesnicama.

Neformalni organizatori pozvali su ranije danas gradjane na društvenim mrežama da dodju na kej i zajedno isprate Balaševića, dostojanstveno, kako dolikuje.

“Da mu još jednom kažemo – Hvala ti, maestro, za sve. Pamtiće te tvoj Novi Sad”, navedeno je u pozivu.

Djordje Balašević je umro u petak u Kliničkom centru Vojvodine, u 68. godini, usled komplikacija izazvanih infekcijom virusom korona.

Balašević je sahranjen juče, u krugu porodice i prijatelja, u porodičnoj grobnici u Novom Sadu. U glavnom gadu Vojvodine juče je bio Dan žalosti.

Gradjani širom nekadašnje Jugoslavije neprestano, od trenutka njegove smrti, odaju počast u mnogim gradovima nekadašnje velike zajedničke države.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend