Društvo

Hram Svetog Save: Patrijarh Irinej sahranjen u kripti, u prisustvu državnog vrha

Nedavno preminuli patrijarh Irinej sahranjen je, pre nekoliko trenutaka, u kripti hrama Svetog Save, nakon održanog opela.
(BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO REPUBLIKE SRBIJE/DIMITRIJE GOLL)

Pripadnici Garde Vojske Srbije preneli su kovčeg sa telom patrijarha Irineja u kriptu hrama, sa mesta gde je prethodno bio za vreme bogosluženja.

(BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO REPUBLIKE SRBIJE/DIMITRIJE GOLL)

Opelo je, kao i luturgiju, služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, zajedno sa više vladika Srpske pravoslavne crkve kao i predstavnicima nekih drugih crkava. Vladike i sveštenici, velikim delom, nisu nosili maske koje štite od korone, koliko se videlo u televiziskom prenosu.

Bogosluženju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministri, član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, mandatar za sastav vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, predstavnici Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice.

Kripta hrama Svetog Save predvidjena je kao grobno mesto i budućih poglavara Srpske pravoslavne crkve.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Uvek se političari guraju u prve redove,sve radi sopstvene promocije i interesa! Nisam video sve te političare da su u prvom redu za dobrovoljno davanje krvi. Srbija je sekularna država,zato nema potrebe za gardom,političarima,PR službama,promociji,lečenju kompleksa,itd.
    Iskorišćavanje bilo čije smrti nedopustivo je,a naročito kada se radi o blagopočivšem patrijarhu Irineju!
    A,tek govor predsednika…!

%d bloggers like this:
Send this to a friend