Društvo

I ove godine bez novca od oportuniteta za projekte na teritoriji grada Požarevca

Boom93/T.Spasojević
Sredstva prikupljena na osnovu odlaganja krivičnog postupka, odnosno oportuniteta u iznosu od pola milijarde dinara, radpodeljena su na 139 projekata. Kao i prethodne godine, ni ove nema projekata sa teritorije grada Požarevca koji su podržani ovim novcem.

Novac su dobile dve ustanove za svoje projekte u opštini Petrovac na Mlavi.

Dom za decu i lica ometena u razvoju „dr Nikola Šumenković“ iz Stamnice, za opremanje vešernice u domu dobio je 4.721.280 dinara, dok je Ustanova za odrasle i starije „Gvozden Jovančićević“ iz Velikog Popovca, za sličan projekat odnosno opremanje vešeraja potrebnim mašinama dobio 4.377.060 dinara.

Podsetimo, prethodne godine novcem od oportuniteta nije podržan nijedan projekat na teritoriji grada Požarevca, a tada je 19 miliona dodeljeno za tri projekta u Braničevskom okrugu. Na konkursu Ministarstva pravde iz 2019. godine sredstva su dobile tri škole u Požarevcu, Požarevačka gimnazija, kao i Osnovne škole “Kralj Aleksandar I” u Požarevcu, i “Miloš Savić” u Lučici.

U ovoj godini najviše sredstava izdvojeno je za oblast zdravstva 209.257.610,00 dinara, dok je projektima iz oblasti prosvete dodeljeno 154.385.885,00 dinara, projektima iz oblasti socijalne zaštite 79.501.041,00 dinar, iz oblasti kulture 32.477.371,00 dinar, dok je za projekte iz ostalih oblasti opredeljeno 24.378.093,00 dinara. Pored ostalih, sredstva su dobili Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlakˮ, KBC „dr Dragiša Mišović – Dedinjeˮ, Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, Institut za transfuziju krvi Srbije, brojne bolnice i domovi zdravlja širom Srbije.

Među korisnicima sredstava je veliki broj škola, kao i predškolskih ustanova.

Realizacijom projekata biće omogućena bolja zdravstvena zaštita građana, povećan kvalitet obrazovanja, poboljšan sistem socijalne zaštite, kao i unapređen kulturni sadržaj.

Oportunitet je institut krivičnog prava, koji se primenjuje na laka krivična dela tako što tužilac odbacuje krivičnu prijavu, pošto učinilac krivičnog dela uplati određena sredstva u humanitarne svrhe.

 

 

Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend