Društvo

I pored obustave osiguranja aranžmana, požarevačke turističke agencije nastavljaju sa prodajom istih

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić je danas rekao da turističke agencije u Srbiji od danas ne prodaju aranžmane jer su osiguravajuće kuće odbile da ih osiguraju, sa obrazloženjem da je visok rizik, između ostalog i zbog pandemije kovida 19. Boom 93 je kod lokalni turističkih agencija proveravao kakvo je stanje i da li građani koji se I pored ovakve situacije odluče na putovanje mogu da kupe aranžman.
ilustracija/pixabay

Zorica Radulović, vlasnica agencije “Uspeh” je za Boom 92 rekla da se sa prodajom aranžmana nastavlja i da su licence produžene jučerašnjom odlukom.

“Nastavljamo sa prodajom aranžmana, naravno ukoliko neko ovih dana uopšte uđe u agenciju, jer je prodaja poslednjih meseci jako opala. Prodato je tek 5 odsto aranžmana u odnosu na prošlu godinu”, ističe Radulović.

Ona kaže da budući da su osiguravajuće kuće odbile da od danas osiguravaju aranžmane, da će osiguravanje putovanja ići preko bankarskih garancija, ali se čeka da se donese odluka koliki će depozit agencije morati da imaju da bi im banka osigurala aranžmane.

“Da bi banke dale garanciju agencije moraju imati depozit od 200.000 do 500.000 evra, a kako većina agencija ovaj novac nema, jer je posao jako loše išao u poslednjih šest meseci očekujemo da se donese odluka o smanjenju depozita koji agencija mora da ima”, navodi ona.

Međutim, kako kaže svi se uzdaju i čekaju odluku države koja bi prema najavama Ministarstva trgovine i turizma trebalo da bude doneta za sedam do deset dana.

Iz turističke agencije “M Turist” su nam potvrdili da i oni nastavljaju sa prodajom aranžmana na rizik onog ko kupuje jer osiguravajuće kuće neće izdavati polisu osiguranja.

Kako nam je rečeno licence neće biti oduzimane organizatorima putovanja sa kojima radi ova požarevačka agencija, ali i oni čekaju dalju odluku Ministarstva trgovine i turizma uz nadanje da će sve biti sređeno nakon toga.

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić je nakon jučerašnjeg sastanka sa Udruženjem banaka rekao da ministarstvo neće oduzimati licence agencijama, jer očekuje da se problem reši u narednih sedam do deset dana i dodao da je letnja turistička sezona već završena, kao i da se ne očekuje sklapanje novih turističkih aranžmana u tom periodu.

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend