Društvo

Indeks UV zračenja visok, dermatolog savetuje kako da zaštitimo kožu

Ilustracija/pixabay
Danas i prethodnih dana na teritoriji čitave Srbije, ali i Požarevca beleže se dnevne temperature koje su veoma visoke. Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda indeks UV zračenja je ovih dana takođe visok, a u pojedinim mestima dostiže i vrednost 10.

Boom93 je istraživao, na koji način građani mogu da zaštite svoju kožu tokom ovih toplih dana.

Miloš Todorović, dermatovenerolog u izjavi za Boom93 kaže da je zaštita kože kremama obavezna dva puta dnevno, pre svega ujutru.

„Postoje razne varijante krema faktora 50, u zavisnosti od tipa kože, ali je takav vid zaštite obavezan, jer su indeksi zračenja visoki, juče je u nekim predelima on iznosio 10. To je osnova, za zaštitu kože, neka od hidratantnih krema koje štite kožu“, kaže Todorović.

Što se tiče dece čija je koža još osetljivija, doktor kaže da je i za njih obavezna krema sa faktorom zaštite 50 i da sada postoje posebne kreme prilagođene dečijoj koži.

Dermatolog upozorava da je najbitnije da izbegavaju izlaganje suncu u periodu od 10 do 18 časova, kada je UV zračenje najjače.

U ovom periodu građanima najveće muke zadaju ujedi insekata

Prema relima Todorovića građani se u ovom periodu godine najviše javljaju dermatolozima zvog ujeda insekata kojih u ovom periodu ima najviše.

„Sada su izraženi ujedi insekata, zatim alergije na polene i kontaktne alergijske reakcije. Dosta je insekata i problem je da se zaštitite od njihovih ujeda“, napominje on.

Takođe, doktor dodaje da treba biti oprezan, jer su krpelji veoma aktivni u ovom trenutku, tako da mogu da dovedu do problema, ali nakon javljanja lekaru i dobijanja terapije, koja nije neophodna kod svakog pojedinačnog slučaja, problem se brzo rešava.

Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend