Društvo

Isplata poslednjih 60% minimalca od 18.000 dinara 8. septembra

Poslednjih 60% minimalca u iznosu od po 18.000 dinara biće isplaćen u utorak, 8. septembra, najavio je danas u izjavi za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.
Boom93/Ilustracija
Ministar navodi da će po 18.000 dinara dobiti nešto više od milion radnika koji su zaposleni u 235.000 preduzeća koja koriste pomoć države za ublažavanje negativnih posledice krize izazvane virusom korona.
Reč je o drugoj isplati 60% minimalne zarade, u okviru drugog paketa pomoći.
– To je (ukupna) peta minimalna zarada koju Vlada Srbije uplaćuje i koja je deo velikog paketa mera koji je vredan 5,8 mlrd EUR. Ukupno smo za ovih pet minimalnih zarada iz budžeta izdvojili više od 130 milijardi dinara – precizirao je Mali.
Ističe da je to veliki novac koji je država izdvojila za našu privredu i ocenio da su upravo te mere sprečile “najcrnje scenarije” – otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika, koji se trenutno dešavaju u nekim od najrazvijenih zemalja.
Nemate ni velika otpuštanja, ni zatvorene fabrike, imamo stabilan sistem, makroekonomsku ravnotežu, a sa druge strane očuvali smo skoro potpunu zaposlenost u našoj zemlji – naglasio je Mali.
Pomoć koju je država izdvojila za privredu iznosi oko 12,5% BDP-a, navodi Mali u izjavi za Tanjug i dodaje da mali broj zemalja može da se pohvali tako velikim paketom pomoći, što je, podseća, rezultat teških reformi iz 2014. i 2015. godine.
Istakao je da je Srbija trenutnu krizu dočekala na pravi način, da je na tu krizu odgovorila pravim merama, a to pokazuje, navodi, reakcije privrednika i dobri rezultati u našoj ekonomiji.
U prvih šest meseci imamo negativnu stopu rasta od samo 0,9%, za razliku od velikog broja drugih zemalja koji su mnogo više pali nego naša ekonomija. Dobro se za sada držimo i to nam daje otpimizam da razmišljamo o tome do kraja godine budemo na nuli ili u blagom plusu – zaključio je ministar.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend