Društvo

Ivanuša: Srbija relativno blizu zatvaranja, ali taj dan još nije danas

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da se plaši da je Srbija relativno blizu zatvaranja zbog pogoršavanja epidemiološke situacije, ali da misli da "taj dan još nije danas". Ističe da ako bi 95 posto građana koristilo maske, država ne bi nikad došla u situaciju da zaustavi život. "To je jednostavna i jeftina mera, ali je treba poštovati".
N1/printscreen

Komentarišući liturgiju u Sabornoj crkvi povodom smrti patrijarha Irineja, on navodi da razume verske emocije, ali da “kao lekar ostaje bez reči”.

“Situacija se u poslednjih nekoliko nedelja kontinuirano pogoršava, i ako se to nastavi, plašim se da će i Srbija doći do trenutka da se zaustavi život… Zatvaranje bi imalo teške ekonomske posledice, a znamo da one utiču na zdravlje ljudi, zato SZO smatra da to treba da bude krajnja mera… Plašim se da smo u Srbiji relativno blizu tog dana, ali taj dan još nije danas”, kazao je Ivanuša u Novom danu na TV N1.

On je istakao da nema univerzalnog odgovora na pitanje kada je taj trenutak kada je neophodno zatvaranje, navodeći da to zavisi od toga na koji način se širi virus, gde, i koliki su bolnički kapaciteti u nekoj zemlji.

Kaže da ovo što se trenutno događa u Srbiji možemo nazvati trećim talasom, tj. trećim pogoršanjem epidemije.

“Vraćaće se virus u još više talasa sve dok ne postignemo kolektivni imunitet, ali to možemo postići samo vakcinom, koja izgleda blizu, ali je i daleko”, ocenjuje Ivanuša.

“Imajući u vidu da je virus otkriven pre godinu dana, ovo je izuzetno brz razvoj vakcine. Vakcina je ispred vrata, ali neće biti dovoljnih količina za sve. Da bismo postigli kolektivni imunitet treba vakcinistati više od 60 odsto svetske populacije. U decembru će najverovatnije biti dostupne prve vakcine, ali neće ih biti milijardu ili tri milijarde, već će biti na raspolaganju nekoliko miliona, neki će je dobiti već tada, ali da bi se postigao kolektivni imunitet mora će da prođe još mnogo vremena”, ističe on.

Svaka mera je bezveze ako se ne poštuje

Na pitanje da li su najnovije mere vlade Srbije koje stupaju sutra na snagu dovoljne da se zaustavi dalje širenje virusa, on navodi da “što je epidemija intenzivnija to su potrebnije oštrije mere i duže traje da te mere daju određeni efekat”.

Dodaje da su najefikasnije mere, one na kojima se od početka insistira – fizička distanca, nošenje maski, higijena ruku i respiratorna higijena.

“Nošenje maski je jednostavna i jeftina mera, ali je treba poštovati. Svaka mera je bezveze ako se ne poštuje”, poručuje Ivanuša.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • SZO uvek daje preporuke,nikako naređenja,to mora biti jasno! Države određuju mere koje će sprovesti na osnovu validnih i istinitih podataka! Znači,nema pandemije,jer nije u Srbiji obolelo 870 000 ljudi! Obolelo znači,tačno utvrđeno zdravstveno stanje na osnovu diferencijalne dijagnoze,to se ne radi kod nas,jer je “bolest” nova! Takođe od broja potvrđeno obolelih,nije preminulo 10%,a to se utvrđuje autopsijom! Mora da se vodi računa pri izveštavanju, jer nije isti kada je neko preminuo OD “korone” ili SA “koronom” ! SA koronom znači da je infekcija potpomogli smrtni ishod od drugih hroničnih bolesti od kojih je bolovao pacijent! Voditi računa,posebno!

%d bloggers like this:
Send this to a friend