Društvo Ekonomija

Iz moratorijuma na kredite kroz tri mogućnosti – klijenti biraju

Drugi zastoj u otplati obaveza prema bankama ističe 30. septembra, a banke će u narednim danima klijentima koji su prihvatili moratorijum dostaviti novi plan otplate, putem pošte ili mejlom, i klijenti će imati sedam dana da se o ponuđenom planu izjasne, saopštilo je danas Udruženje banaka Srbije (UBS).

novac evroIz UBS savetuju da klijenti sa pažnjom pročitaju dopis banke i odaberu jednu od tri opcija koja im najviše odgovara.

„Prva mogućnost je da prihvate plan otplate koji ponudi banka, u kome je rok otplate produžen za dužinu trajanja moratorijuma, a kamate iz moratorijuma raspoređene na preostalo vreme otplate kredita. Druga mogućnost, ako im to finansijska situacija dozvoljava, jeste da odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu. Treća mogućnost je da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum“, izjavio je generalni sekretar UBS Vladimir Vasić i dodao da je važno da građani znaju da je odluka na njima.

Drugi moratorijum prihvatilo je 82% građana i 69% preduzeća, a ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra.

UBS je saopštio da su se od izbijanja krize zbog pandemije Covid-19 banke na različite načine uključile da omoguće stanovništvu i preduzećima da lakše savladaju posledice.

Vrednost prvog moratorijuma koji je proglašen u martu bila oko dve milijarde evra, a drugi sa kraja jula ima vrednost od skoro milijardu evra, podsećaju iz UBS-a i navode da je garantna šema za kreditiranje preduzeća bila vredna oko dve milijarde evra.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend