Društvo

„Jasno i glasno“: Brojne nepravilnosti u vezi tendera za javni prevoz u Požarevcu

Pokret „Jasno i glasno“ u Požarevcu saopštio je da u vezi tendera za javni prevoz u gradu postoje brojne nepravilnosti koje dalekosežno mogu ugroziti javne finansije grada Požarevca. 
ilustracija: Pixabay

Ovo udruženje građana da okolnosti slučaja i dokumentacija u čiji su posed došli, stvaraju sumnju da je konkurs sačinjen „prevarno“, kako bi se pogodovalo isključivo konkretnom ponuđaču i sumnju u ukupnu zakonitost postupka javne nabavke.

„Usluga javnog prevoza jedna je od najvažnijih za grad i građane. Građanima je sasvim sigurno u interesu da ima bezbedan, pristupačan i ekološki prihvatljiv prevoz. U tom smislu Pokret Jasno i glasno pozdravlja ekološke uslove koje je grad Požarevac tražio za obavljanje ove usluge. Međutim, ukoliko se ispostavi da je konkurs sačinjen isključivo u korist konkretnog ponuđača i na štetu drugog i da, kao takav, predstavlja zloupotrebu, u prvi će plan doći druge okolnosti i šteta naneta ne samo preduzeću Arriva, već i drugim subjektima- zaposlenima ovog preduzeća jer je procena da će bez prihoda ostati oko 250 do 300 ljudi, budžetu grada u slučaju da će po izgubljenom sudskom postupku morati da naknadi višemilionsku štetu i drugo“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u ovom slučaju „reč o elementarnom zahtevu da sistem javnih nabavki i sistem javno-privatnih partnerstava ne smeju služiti i pogodovati uskom krugu povezanih lica i  stvaranju višedecenijskih monopola, a na moguću štetu radnika, građana i budžeta grada“.

Grad Požarevac je objavio odluku o dodeli ugovora o poveravanju usluge gradskog i prigradskog prevoza na 15 godina po modelu javno-privatnog partnerstva firmi Duga iz Petlovače kod Šapca, koja je konkurisala u zajedničkoj ponudi sa Kontinentalom iz Kule kod Malog Crnića. Ponuda  kompanije Arriva odbačena je kao neuredna u tom postupku, budući da ne ispunjava tehničke kapacitete iz konkursa, a to su: posedovanje 25 autobusa na komprimovani prirodni gas (CNG) koji  nisu stariji od devet godina, budući da ova kompanija ima autobuse na dizel gorivo, podseća ovo udruženje u dopisu medijima.

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • A sta na namesteni tender, citaj prevoznik koji vozi sns clanove na mitinge, kaze nadlezni tuzioc, jel otvorena istraga

  • Normalna pojava kod nas – i šta je tu čudno ? Novac koji je Litas, a kasnije i Ariva dala je odavno potrošen, sada se našao novi donator !

  • Nista cudno sto nije vec vidjeno . Svi koji prodju tender ,po pravilu su SNS clanovi,svi primljeni pod ugovorom od kada vazi zabrana uposljavanja ,takodje su clanovi ili su im roditelji ,supruznici itd i vezi sa strankom navlasti. Vrlo je tesko isterati pravdu jer sve strukrure vlasti su davno reorganizovane a poslusnici su zauzeli rukovodeca mesta.
    Sta ocekivati od vlasti koja je aminovala lazne diplome ?

%d bloggers like this:
Send this to a friend