Društvo Ekonomija

Javni poziv za dodelu sredstava preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju 1. marta

Boom93/Marko Veljković/Ilustracija
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije raspisaće 1. marta javni poziv za dodelu sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, najavila je danas ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Preduzećima će biti dodeljen novac za repromaterijal, a osnovni kriterijum za raspodelu biće broj osoba sa invaliditetom koje su zaposlene u tim preduzećima, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Kisić Tepavčević je na sastanku sa predstavnicima Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Srbije (UIPS) istakla da je prioritet Ministarstva da raspodela sredstava doprinese ekonomskom osnaživanju preduzeća i otvaranju novih radnih mesta za osobe sa invaliditetom.

Ministarka je naglasila da je izuzetno važno da preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom dobro posluju i da će dobiti svu neophodnu podršku.

Zahvalila je preduzećima koja su tokom pandemije pokazala visok stepen društvene odgovornosti doniranjem zaštitnih maski koje su uradile osobe sa invaliditetom zaposlene u tim firmama.

Predstavnici UIPS-a su istakli da u Srbiji posluje 61 preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i da je podrška resornog ministarstva od izuzetne važnosti za njih rad, posebno ako se ima u vidu da preduzeća tog tipa zapošljavaju više od 50 odsto osoba sa invaliditetom.

Oni su naglasili i da su sredstva koja Ministarstvo dodeljuje putem javnog poziva od velikog značaja za očuvanje i razvoj tih preduzeća, koja su se tokom prošle godine, kao i ostala preduzeća, suočila sa izazovima u poslovanju usled epidemije korona virusa.

Ovogodišnji budžet Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za podršku preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom iznosi 625 miliona dinara, od čega je 175 miliona dinara opredeljeno za raspodelu putem javnog poziva, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend