Društvo

Joksimović: Očekujem rešenje i za gradjane Srbije vezano za sertifikate o zaštiti od korona virusa

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da očekuje da će se "rešenje naći" vezano za modele sertifikata o zaštiti od korona virusa koji bi omogućili i gradjanima Srbije da putuju.

Joksimović je za RTS rekla da je “zeleni digitalni sertifikat” pre svega bio namenjen članicama Evropske unije i da je zbog toga bilo institirnja na vakcinama koje su priznate od Evropske agencije za lekove.

“U dogovoru sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, Evropska komisija i Evropska unija su najavile da će naći modele da se ujednače ili prihvate medjusobni sektifikati”, rekla je Joksimović.

Na pitanje da li bi to značilo da će gradjani Srbije moći da putuju i sa ruskim i kineskim vakcinama, ministarka je rekla da “očekuje da će se rešenje naći” vezano za sertifikate.

Evropska komisija je juče predložila uvodjenje digitalnog zelenog sertifikata o zaštiti od korona virusa, koji omogućava putovanja unutar EU na temelju podataka o vakcinaciji preparatima priznatim u Uniji, o utvrdjenim antitelima i PCR testovima.

Zemlje članice mogu same da odluče da li za sertifikat prihvataju i rusku i kinesku vakcinu.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend