Društvo Ekonomija Naše pare

Još samo da se izgradi: Ugovor za novu trafo stanicu „Požarevac 2“

Povremeni nestanci struje na području čitavog Požarevca i okolnih sela, a koje građani i privreda trpe  već duži niz godina uskoro bi mogli da budu prevaziđeni izgradnjom visokonaponske trafo stanice „Požarevac 2“ 110/35/10 kilovolti (kV). Krajem septembra EPS distribucija Beograd je zaključila ugovor sa izvođačima posla na izgradnji ovog objekta koji bi omogućio da grad konačno  dobije dvosmerno napajanje električnom energijom.
ilustracija: Pixabay/Boom93

Požarevac danas struju dobija iz samo jednog izvora, trafostanice Požarevac 110/35 kV koja se nalazi na ulazu u selo Ćirikovac. Usled kvarova na ovom postrojenju, čitav Požarevac je, u nekim slučajevima, satima ostajao bez struje.

Poslednja zabeležena havarija dogodila se 5.oktobra ove godine kada je grad ostao bez struje u ranim jutarnjim časovima na čitavih sat vremena.

Problemi sa jednom visokonponskom stanicom, osim prekida u snabdevanju, ogledaju se i u nemogućnosti daljeg opšteg razvoja Požarevca i priključenja novih korisnika, s obzirom na već godinama visoku opterećnost kapaciteta pomenutog objekta.

Nova trafo stanica 110/35/10 kV izgradiće se na prostoru površine oko 2 hektara, koji se nalazi na

iza gradskog hipodroma, sa pristupom iz Moravske ulice.

Kako je bilo navedeno u konkursnoj dokumentaciji, planirana je izgradnja trafostanice u jednoj etapi.

Ugovor za izgradnju zaključen je sa grupom izvođača koju čine Energotehnika-Južna Bačka iz Novog Sada kao nosiocem posla, članovima Elektromontaža iz Kraljeva, Concrete Construction iz Beograda i Inter prospekt iz Beograda. Kao podizvošači pojavljuju se Top geo, Securiton, GPS Insulators, svi iz Beograda i SZR Gorionik iz Salakovca.

Kako je navedeno u obaveštenju o zaključenom ugovoru, rok je određen do realizacije predmeta ugovora, odnosno ugovorene vrednosti posla. U samoj konkursnoj dokumentaciji bilo je određeno da rok za završetak posla ne sme biti duži od 24 meseca.

Vrednost ugovorenog posla je 587.259.877,25 dinara.

Tekst je nastao u okviru projekta “Transparetno i javno – Gde idu naše pare ” koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend