Društvo Ekonomija

Još samo da se izgradi: Ugovor za novu trafo stanicu „Požarevac 2“

Povremeni nestanci struje na području čitavog Požarevca i okolnih sela, a koje građani i privreda trpe  već duži niz godina uskoro bi mogli da budu prevaziđeni izgradnjom visokonaponske trafo stanice „Požarevac 2“ 110/35/10 kilovolti (kV). Krajem septembra EPS distribucija Beograd je zaključila ugovor sa izvođačima posla na izgradnji ovog objekta koji bi omogućio da grad konačno  dobije dvosmerno napajanje električnom energijom.
ilustracija: Pixabay/Boom93

Požarevac danas struju dobija iz samo jednog izvora, trafostanice Požarevac 110/35 kV koja se nalazi na ulazu u selo Ćirikovac. Usled kvarova na ovom postrojenju, čitav Požarevac je, u nekim slučajevima, satima ostajao bez struje.

Poslednja zabeležena havarija dogodila se 5.oktobra ove godine kada je grad ostao bez struje u ranim jutarnjim časovima na čitavih sat vremena.

Problemi sa jednom visokonponskom stanicom, osim prekida u snabdevanju, ogledaju se i u nemogućnosti daljeg opšteg razvoja Požarevca i priključenja novih korisnika, s obzirom na već godinama visoku opterećnost kapaciteta pomenutog objekta.

Nova trafo stanica 110/35/10 kV izgradiće se na prostoru površine oko 2 hektara, koji se nalazi na

iza gradskog hipodroma, sa pristupom iz Moravske ulice.

Kako je bilo navedeno u konkursnoj dokumentaciji, planirana je izgradnja trafostanice u jednoj etapi.

Ugovor za izgradnju zaključen je sa grupom izvođača koju čine Energotehnika-Južna Bačka iz Novog Sada kao nosiocem posla, članovima Elektromontaža iz Kraljeva, Concrete Construction iz Beograda i Inter prospekt iz Beograda. Kao podizvošači pojavljuju se Top geo, Securiton, GPS Insulators, svi iz Beograda i SZR Gorionik iz Salakovca.

Kako je navedeno u obaveštenju o zaključenom ugovoru, rok je određen do realizacije predmeta ugovora, odnosno ugovorene vrednosti posla. U samoj konkursnoj dokumentaciji bilo je određeno da rok za završetak posla ne sme biti duži od 24 meseca.

Vrednost ugovorenog posla je 587.259.877,25 dinara.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend