Društvo

Jovanović: Masovna vakcinacija neophodna da bi se izborili sa pandemijom

Ana Jovanović
Foto/Boom93 Ana Jovanović direktorka Zavoda za javno zdravlje
Masovna imunizacija stanovništva je neophodna da bi se što pre izborili sa pandemijom,kao i terenski rad tj formiranje mobilnih ekipa za  vakcinaciju stanovništva po selima, saopštila je  dr Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac na sednici Saveta Braničevskog upravnog okruga.

Epidemiološka situacija u Braničevskom okrugu i dalje je nepovoljna jer je broj obolelih na dnevnom nivou dvocifren. Najveći broj inficiranih je i dalje u Požarevcu. Predstavljajući epidemiološku situaciju na nivou Braničevskog okruga, Jovanović je dodala da je od početka pandemije obolelo je 8934 lica, najviše u Požarevcu 3894 lica zaključno sa jučerašnjim danom.

“Neophodno je da se sprovede masovna i efikasna imunizacija sa dobrim epidemiološkim nadzorom da se što pre izborimo sa pandemijom koronavirusa. Cilj vakcinacije  da obuhvat  bude bar 70 odsto stanovništa zaštićeno vakcinom.”- istakla je dr Jovanović.

Od početka vakcinacije u Braničevskom okrugu je  do sada dato 46.435 doza svih vakcine, 27.835 lica je primilo prvu dozu, a kompletno vakcinisano 18.600 lica.

Zaključno sa jučerašnjim danom vakcinisano je 23.138 ukupno osoba, a revakcinisanih je 13.111 građana sa teritorije grada Požarevca i Kostolca.

Po rečima Jovanović moraće da se počne sa terenskom vakcinacijom jer je analizom utvrđeno da veliki broj građana nema pristup E –upravi i veliki broj seoskog stanovništva je i dalje nevakcinisan.

“Moraće da se formiraju  terenske ekipe koje će ići po selima i udaljenim mestima jer mnogi građani zbog obima posla na selu ne mogu da dođu do grada niti da se prijavljuju preko E –uprave. Počeli smo i sa vakcinacijom Romskog stanovništva ali da bi obuhvat  vakcinacije bio što veći neophodno je formirati mobilne ekipe  koje bi radile na terenu.”- dodala je dr Jovanović.

Do sada u Srbiji  je dato oko 2. 400.000 doza vakcine, prvu dozu je primilo 1.400.000 osoba, a kompletno vakcinisano  oko 970.000 lica.

Za sve građane koji imaju nedoumice oko vakcinacije dostupna je i brošura na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac. Tu mogu dobiti sve informacije vezane za vakcinaciju kao i na sajtu  vakcinacija.gov.rs. Brošura

 

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend