Društvo

Jovanović: Nepovoljna epidemiološka situacija u okrugu, raste broj pozitivnih na Kovid

Kovid ambulanta novo avugst
Foto T.S. Kovid ambulanta avgust
Epidemiološka situacija na teritoriji Braničevskog okruga trenutno je nepovoljna sa tendencijom pogoršanja. U poslednjih nedelju dana Kovid-19 je  na teritoriji okruga potvrđen kod 116 osoba. Od toga, najviše u Požarevcu 44 novozaraženih ovim virusom, rekla je u izjavi za Boom 93 direktorka Zavoda za Javno zdravlje Požarevac, Ana Jovanović.

Posle Požarevca sledi  Petrovac gde je u poslednjih nedelju  dana  takođe registrovan veliki broj novozaraženih, zvanično  41 pozitivan slučaj Koronavirusa.  U Velikom Gradištu 9, u opštini Golubac 7 i Malom Crniću po 7 novozaraženih, u Žabarima 2, U Žagubici 5, u Kučevu 1 novi slučaj.

Po njenim rečima sa najvećim procentom oboljevanja od Kovida su osobe koje dolaze iz inostranstva, naročito sa letovanja i to iz Grčke, Bugarske i Crne Gore. Ona to objašnjava povećanim brojem kontakata i većom cirkulacijom građana u ovim letnjim mesecima.

Ana Jovanović
Foto/ T.S. Ana Jovanović direktorka ZZJZ Požarevac

U  poslednjih nedelju dana naglo se povećao broj pozitivnih na Koronavirus. Različite su kliničke slike, od lakših, do srednje teških i teških sa upalom pluća i drugim simptomima. Jedan manji broj pacijenata zahteva hospotalizaciju.“- ističe dr Jovanović.

Prema dobijenim rezultatima broj potvrđenih slučajeva za  12. avgust je 28 osoba u Braničevskom okrugu. Najviše pozitivnih je  u Petrovcu na Mlavi, 12, u Požarevcu  5 novih slučajeva. U Velikom Gradištu 2, Malom Crniću 3, Golupcu 2, u Žagubici i Kučevu po jedan novi slučaj Koronavirusa.

U Braničevskom okrugu od početka pandemije  Kovid 19 je  potvrđen kod 11.048 osoba, najviše u Požarevcu, 4805 potvrđenih  slučajeva do danas.

Što se tiče imunizacije u Braničevskom okrugu beleži se blago opadanje u odnosu na početni period, najveći zastoj u vakcinaciji je kod mlađeg stanovništva. Inače na nivou Braničevskog okruga opština sa najmanje vakcinisanih građana je u Opštini Žagubica, a najveći odziv je u Požarevcu.“- zaključila je dr Jovanović.

Zaključno sa jučerašnjim danom ukupno je vakcinisano  53.429 osoba, revakcinisano je 24.275 njih, od tog broja 11.131 osoba je  primila vakcinu bez prethodnog prijavljivanja preko portala E- Uprave.

Građanima je na raspolaganju Sinofarm i Fajzer vakcina, što se tiče ruske vakcine Sputnjik V i Astra Zeneka, ima ih trenutno samo za drugu dozu. Kod dece vakcinacija se obavlja isključivo Fajzer vakcinom.

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend