Društvo

Kada će građani moći da koriste ispravnu vodu sa nove mreže?

Foto; S. Lisac
Nakon građevinskih radova i dezinfekcije cevovoda, građani objekata saobraćajne policije, Šećerane i izbegličkog naselja, prevezani su na novu vodovodnu mrežu.

Vodu sa nove vodovodne mreže moći da koriste tek nakon što sanitarna inspekcija odobri upotrebu, a do tad će i dalje morati da se snabdevaju vodom iz cisterne JP “Vodovod i kanalizacija” koja je postavljena ispred saobraćajne policije.

Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija”, Aleksandar Dimitrijević rekao je za Boom 93 da se ovih dana vrši uzorkovanje vode sa nove vodovodne mreže, te će nakon treće analize, ukoliko rezultati budu zadovoljavajući, voda biti spremna za korišćenje.

Podsećamo, u javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija” vodi se istraga organa zbog navoda o neispravnoj pijaćoj vodi u objektima odeljenja Saobraćajne policije, Šećerane i naselja Srba proteranih sa Kosova, a po prijavi uzbunjivača Darka Nenadića, zaposlenog u Vodovodu.

Nenadić je podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu u Požarevcu u kojoj je optužio direktora „Vodovoda“ Aleksandra Dimitrijevića da je „naredio ili u najmanju ruku dozvolio” eksploataciju vode sa vodoizvorišta „Meminac” koja je hemijski i mikrobiološki neispravna. Navodi da ima dokaze da objekti odeljenja Saobraćajne policije, Šećerane i naselje Srba proteranih sa Kosova imaju u česmama vodu sa nedozvoljenim količinama nitrata i fekalnih bakterija.

Uzbunjivač je samoinicijativno početkom juna uzeo uzorke vode iz čajne kuhinje stanice saobraćajne policije u Požarevcu koje je odneo nadležnom Zavodu za javno zdravlje u tom gradu. Kako Nenadić u prijavi navodi, rezultati su pokazali da je voda zdravstveno nebezbedna zbog povišenog prisustva fekalnih bakterija i nitrata. Osim iz zgrade policije, uzbunjivač je uzeo i vodu iz portirnice šećerane i rezultati su bili slični – utvrđen je nedozvoljen nivo nitrata.

U međuvremenu odvijali su se i građevinski radovi na novoj vodovodnoj mreži, a tada je direktor Vodovoda rekao da, dok traje istraga,  sve što može da kaže je da  je urađeno 280 metara nove mreže na potezu od kafane Vitez do spornog priključka za saobraćajnu policiju i Šećeranu.

 

Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend