Društvo

Kakav je stav roditelja u Požarevcu po pitanju povratka dece u vrtiće?

Od ponedeljka 11. maja sa radom je počelo pet vrtića u Požarevcu i Kostolcu, a od 2.200 upisanih mališana, mogućnost povratka u predškolsku ustanovu ostvarilo je između 10 i 15 odsto.
Pixabay/ilustracija

U vrtić su krenula deca čiji roditelji ne mogu da rade od kuće i koji imaju potvrdu poslodavca, a pored ove potvrde bila je potrebna i potvrda pedijatra o zdravstvenom stanju deteta koja nije starija od sedam dana.

Međutim, većina roditelja sa kojima je Boom 93 pričao, ipak svoju decu nisu odveli u vrtiće, iako većina njih radi.

Kristina M. smatra da je još uvek rizično da šalje ćerku u vrtić.

„Grupa u koju moja ćerka ide je krenula od ponedeljka u vrtić, ali ja je još uvek nisam pustila, jer ne želim da rizikujem, a iako i ja i suprug radimo, tu su moji i njegovi roditelji da pripaze decu, pa se nekako uklapamo“, kaže ova Požarevljanka.

Aleksandra A. je sličnog mišljenja, a budući da ima ko da joj pričuva decu dok je na poslu ni ona ih nije vratila u vrtić.

„Da nema ko da ih čuva morali bi da se vrate u vrtić, ali za sada je bolje ovako“, kaže ona.

Ivana K. trenutno ne radi i kod kuće je sa sinom, ali kaže da i kada bi radila, za sada ne bi vraćala dete u predškolsku ustanovu.

„Meni je zdravlje mog deteta na prvom mestu i ne dolazi u obzir da ga vraćam u vrtić sve do septembra, naročito jer ja trenutno ne radim“, ističe.

Nekolicina roditelja je rekla  su decu vratili u vrtić i to samo zato što zaista nema ko da ih čuva, a oni moraju na posao.

Sin Danijele M. je od ponedeljka redovno krenuo u vrtić, jer kako kaže svi u kući rade i nema kome da ga poveri na čuvanje dok je na poslu.

Uz manja ili veća neslaganja u mišljenju većina roditelja zastupa stav da je bolje da deca ostanu kod kuće bar još neko vreme.

U Požarevcu su otvorena četiri objekta, „Pčelica“, „Danica Radosavljević“, „Neven“ i „Duško Radović“, i u njima su raspoređena deca iz drugih vrtića. U Kostolcu radi vrtić „Majski cvet“, a kako je za naš medij ranije rekla direktorka predškolske ustanove, Tanja Lončar, u vrtićima se strogo pridržavaju svih mera koje je propisalo nadležno ministarstvo, snabdeveni su dovoljnim količinama dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme, kao i da je u svakom objektu određena prostorija za izolaciju.

 

 

Neda Stojicevic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend