Društvo Ekonomija

Račune će morati da izdaju i kladionice, frizeri, kozmetičari, lekari: Taksisti i advokati izuzeti

Pixabay/Ilustracija
U petak, 15. oktobra, počinje prijava obveznika fiskalizacije za finansijsku podršku koja će trajati do 31. januara.
Jedini uslov je uredno podneta prijava, a Vlada Srbije je obezbedila 6 milijardi dinara za potrebnu opremu kojom će se računi u trenutku izdavanja očitavati i u Poreskoj upravi, prenosi Blic.
Novousvojeni zakon propisuje obavezno izdavanje računa skoro svih privrednika, od banaka, osiguravajućih društava, kladionica do muzeja, galerija, majstora, zanata, pa čak i prodavaca na pijaci.
Za izdavanje novih fiskalnih računa je potreban bezbednosni element, a uslov za njegovo dobijanje je da građani prijave prodajne objekte u kojima posluju na portalu Poreske uprave.
Kako objašnjavaju iz Poreske uprave, pojam prodajnog objekta je širi nego što se čini.
– To su objekti koji imaju svoju adresu, ali i pokretni poslovni prostori npr. kombi za prevoz, veb-trgovina, portal na kom se odvija veb-trgovina, pa i automati za prodaju kafe, grickalica i slično – izjavio je Saša Dulić iz Poreske uprave.
Po novim pravilima, fiskalni uređaj može da bude ne samo kasa, već i tablet i telefon.
– Sto evra u dinarskoj protivvrednosti za svako prodajno mesto i dodatnih sto evra za svaki fiskalni uređaj. Na osnovu analiza cena na tržištu, onoga što je bilo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, razgovora sa proizvođačima kasa, to je iznos koji treba u potpunosti da pokrije troškove privrede – rekao je ministar Siniša Mali.
Pod nadzorom Poreske uprave biće maltene svi privrednici. Izuzeto će biti samo nekoliko profesija.
Na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije…
Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima, ali i prodavci na pijacama. Na spisku će biti i majstori i stari zanati, piše Blic.
Jedino će iz novog sistema fiskalizacije biti izuzeti taksisti, advokati, prodavci koji prodaju svoju robu na pijacama i onlajn prodavci.
Kako su naveli iz Ministarstva finansija, izuzeća su opravdana jer bi u tim slučajevima izdavanje fiskalnih računa otežalo poslovanje.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend