Društvo

Kako izgleda odlazak kod zubara u vreme Korona virusa?

U stomatološku službu Doma zdravlja Požarevac  u vreme vanrednog stanja primali su se samo hitni pacijenti u akutnom stanju ( sa  bolom, otokom ili krvarenjem kojima je adekvatno pružena usluga  i dat savet o daljem postupanju  po   uredbi Ministarstva i Stomatološke komore. U ovoj službi ukupno je obavljeno 325 preventivnih i  kurativnih pregleda u periodu od 30. Marta do 18. Maja.
Boom93 načelnik stomatologije
načelnik stomatologije Doma zdravlja Požarevac,dr Živorad Ilić

Epidemija koronavirusa značajno je promenila sistem rada stomatoloških ordinacija, pa tako pacijenti pre ulaska u ordinaciju moraju da poštuju određenu proceduru: da prođu dve barijere, dezinfikuju ruke, popune obrasce i da im se izmeri temperatura tj. da se uradi takozvana trijaža pacijenata.

boom 93/ stomatološka služba

 Stomatološka služba  za odrasle Doma zdravlja Požarevac sa ogrankom Kostolac obavlja stomatološke usluge opšte stomatologije kao i specijalističke usluge pacijentima kako iz Požarevca i okoline tako i iz celog Braničevskog okruga.

Poslednjih meseci povećan je  priliv pacijenata iz okolnih gradova, s obzirom na to da je kod njih došlo do gašenja (zatvaranja) zubotehničkih laboratorija gde su pacijenti  prinuđeni da dolaze u Požarevac za izrade protetskih pomagala.

“U periodu vanrednog stanja koje je je uvedeno zbog pandemije Covid -19 virusa bili smo prinuđeni da se iselimo iz zgrade 30.03.2020. godine jer je zgrada iste korišćena kao Covid ambulanta i pređemo na odeljenje Dečije preventivne stomatologije koje se nalazi u drugoj zgradi. U njoj smo podelili prostor ordinacije za decu i odrasle, tako da smo nastavili sa obavljanjem dužnosti“- kaže za Boom93  načelnik ove službe dr Živorad Ilić.

Odlazak kod stomatologa na preventivni pregled nije nešto što biste sada trebali da radite u vreme korona virusa. Blizak kontakt između stomatologa i pacijenta u zubarskoj stolici nosi prevelik rizik za prenos virusa pa ako nemate kontinuirane bolove, otok ili krvarenje ne biste sada trebali da posećujete stomatologe u ovom periodu, preporuka je stomatologa.

Boom93/ dezinfekcija/ stomatologija/ Dom zdravlja

 

Po rečima načelnika ove službe poštuju su se sve  preventivne mere i pravi se pauza između svakog pacijenta kako bi medicinsko osoblje imalo dovoljno vremena dezinfikuje  prostorije, stomatološke stolice, opremu i radne površine.

Boom 93 Dom zdravlja Požarevac

 

Stomatološka služba za odrasle vraćena je u svoje prostorije po ukidanju vanrednog stanja odnosno dezinfekcije sređivanja prostorija 18. maja ove godine i od tada radi uz aktivno sprovođenje svih mera prevencije i zaštite.

Avatar

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Ne znam ko je decko koji dezinfikuje, ali trebalo bi da nosi i rukavice tokom toga. I da se vise cuva.

%d bloggers like this: