Društvo

Kako izgleda testiranje na antitela u Požarevcu?

Testiranje na antitela na koronavirus je počelo, a u Požarevcu građani ovo testiranje mogu da urade u Zavodu za javno zdravlje.
Pixabay/Ilustracija

Službe ZZJZ u Požarevcu rade brze serološke testove na Covid 19, to su imunohromotografski testovi koji mogu da se rade na lični zahtev. Građani koji žele da urade ovaj test ne zakazuju testiranje, već mogu u bilo koje vreme do 15 časova da dođu u zavod. Pre testiranja donose uplatnicu na 1.200 dinara.

Na lični zahtev mogu da urade i PCR test koji košta 6.000 dinara, a na sajtu ZZJZ Požarevac se nalazi žiro račun na koji se uplaćuje novac. Što se tiče PCR testa on može da se uradi svakog dana u periodu od 8 do 9 časova.

Ukoliko postoje grupni zahtevi zaposlenih u nekom pravnom subjektu  da se testiraju na antitela ili da rade PSR test iz zavoda napominju da je samo potrebna prethodna najava i potvrda laboratorije da tog dana ima kapacitet da primi i obradi veći broj uzoraka.

Serološko testiranje putem brzih imunohromatografskih testova je test koji kvalitativno potvrđuje da li osoba ima IMG ili IGG antitela. Ovo su zaštitna antitela koja potvrđuju da je osoba bila u kontaktu sa virusom.

Ukoliko rezultat pokaže da je osoba pozitivna na IGM antitela potrebno je tog pacijenta poslati na PCR test koji se u ovom slučaju ne plaća.

„To znači da ukoliko osoba uplati 1.200 dinara i uradi test na IGM antitela i test bude pozitivan onda ta osoba ima akutnu infekciju i mi ga šaljemo da uradi PCR test kako bi se potvrdilo da li zaista ima virus. Ukoliko osoba ima IGG pozitivna antitela, to samo pokazuju da je pacijent bio u kontaktu sa virusom u nekom prethodnom periodu, da sada već ima zaštitna antitela i da nije zarazan za svoju okolinu“, kaže Ana Jovanović, direktorka požarevačkog Zavoda za javno zdravlje.

Test na antitela dobija se već posle nekih dva sata.

„Test se radi vrlo brzo. Uzima se krv iz prsta i za 20 minuta bude gotov test. Mi zatim pacijenta ubacujemo u covid bazu kako bi izbacili rezultat tako da obično ljudima kažemo da za dva sata dođu za rezultat“ ističe Jovanović.

Ljudi su se u prethodna tri dana uglavnom raspitivali o testiranju na antitela.

Jovanović naglašava da je epidemiološka situacija na teritoriji grada mirna i da već dve nedelje nema potvrđenih slučajeva koronavirusa. Do sada na teritoriji grada je bilo 126 potvrđenih slučajeva, a na teritoriji Braničevskog okruga ukupno 138 pozitivnih slučajeva uz napomenu da nijedna osoba iz Braničevskog okruga više nije ni u jednoj covid bolnici na lečenju.

Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend