Društvo

Kako je prošao probni završni ispit za osmake, da li je online nastava uticala na kvalitet znanja?

skola
Boom93/T.Spasojević
Probni završni ispit za osnovce  održan je prošlog petka  i subote u svim osnovnim školama. Kako je test protekao, kako su se učenici snašli na probi male mature i kakve su prve analize za Boom 93 svoje utiske  preneli su  direktori osnovnih škola sa teritorije grada  Požarevca. U Požarevcu je probni test polagalo ukupno oko 688 učenika i po prvim analizama matematika je osnovcima bila najteža.

Na nivou Braničevskog okruga probni završni ispit polagalo je  ukupno 1518 učenika u svim kategorijama. U  Požarevcu je ispit polagalo oko  688 učenika. Od 1518 učenika  njh  1404  polagalo je standardne ispite, a 20 učenika po posebno prilagođenom programu za njih,  a 45 učenika u okviru funkcionalnog obrazovanja odraslih.

Sudeći prema prvim  analizama   rezultata sa završnog testa,  osmaci su  najlošije uradili test iz matematike.  Najbolje rezultate su pokazali na kombinovanom testu, a dosta grešaka je bilo i na testu iz srpskog jezika.

ucionica
Foto/ T.S. učionica škola

Direktorka osnovne škole Dositej Obradović, Ivana Joksimović ističe da je matematika po prvim analizama deci bila najteža.

Uradili smo analizu i možemo da kažemo da je i utisak dece da je matematika bila teža, zapravo najteža. Srpski jezik i tu može bolje. Tu je promenjen ključ za ocenjivanje na poslednjim pitanjima iz srpkog jezika,  bio je strožiji  nego prošle godine pa su zato imali po poen ili dva manje. Matematika je bila ipak najteža, tu treba i više da se vežba i da se radi sa decom“ – istakla je Joksimović.

Ona se nada  da će od ponedeljka kada se učenici vrate u školske klupe biti sve drugačije.

Ništa ne može da zameni neposredan rad u školi. Mi uvek očekujemo bolje i moglo je mnogo bolje. Videćemo sada prema ovim pokazateljima sa testa gde su manjkavosti, gde još treba raditi i iz kojih oblasti.  Nadam se da će sada priprema biti još jača do završnog ispita.“ –zaključila je Joksimović.

U osnovnoj školi  Desanka Maksimović završni ispit je polagalo 67 učenika i dva po IOP-u a po rečima direktora ove škole Zlatana Radovanovića simulacija završnog ispita je generalno uspela.

Generalno, mislim da je ispit uspeo, sada smo uradili analize, rezultati nisu sjajni baš, nisu ni loši, tu je neka sredina.  Po meni srpski jezik nije toliko bio loš  koliko matematika. Mada iz opravdanih razloga zato što je matematika  prirodna nauka i   traži dosta vežbi, dosta truda, rada i nastavnika i dece. Što ne umanjuje i težinu drugih predmeta, ali to drugo gradivo može da  se radi i  nadoknadi online, ali matematika ne može da se radi online to je malo teže.“- kaže direktor ove osnovne škole.

Online nastava i rad od kuće su definitno uticali na lošije rezultate i to je ono što je glavni problem koji će svi probati da prevaziđu povratkom u školske klupe.

Svakako  ovaj ispit je dragocen da bi znali šta je to što najviše škripi i onda ćemo na tome raditi u narednom periodu. Malo nam je vremena ostalo ali ne sumnjam da će Desanka Maksimović ostvariti dobre rezultate i da ćemo biti među prve tri škole.  U poslednjih šest godina od kako sam direktor uvek smo bili drugi, treći, bili smo i prvi. Postignuća ne mogu da budu ista kao kada je živa reč, online nastava je online nastava. Ostaje nam samo da deci damo punu podršku u narednom periodu da na završnom ispitu pokažu još bolje rezultate.- rekao  je Radovanović.

   Margareta Sekulović direktorka osnovne škole Sveti Sava kaže da su deca pokazala dobre rezultate s obzirom na uslove u kojima su  pohađali nastavu prošle godine, kao i celo ovo polugodište i ove godine. Naravno nastavnici uvek očekuju više a izlaznost je po njenim rečima bila 98% što govori o odgovornosti dece, samo oni koji su bili bolesni nisu se pojavili na ispitu.

Sa učenicima će nastavnici vršiti  analizu probnog završnog ispita i mogu tačno da vide koje oblasti su  dobro uradili  i iz kojih oblasti treba još da vežbaju  da se usavršavaju. To je za sve predmete tako.  Mi smo juče popodne organizovali mogućnost uvida u testove.  Treba naglasiti da probni završni ispit ne služi za ocenjivanje učenika. Nastavnici na osnovu probnog završnog neće davati  ocene za tromesečje. Kada krenu deca od sledeće nedelje u školu radićemo  detaljne analize sa učenicima. Nećemo im te rezultate saopštiti, ali nam to služi kao smernica na čemu treba raditi.“- kaže Sekulović.

U ovoj školi ima i polaznika koji su polagali test po formalnom obrazovanju za odrasle.  Polaznici od ove godine polažu po novom i oni rade samo jedan test koji sadrži 30 pitanja  iz sedam predmeta i  to samo jedan dan.

U osnovnoj školi  Vuk Karadžić   odaziv dece bio je veliki, 94 učenika je izašlo na test, a po rečima direktora ove škole kombinovani test su uradili najbrže a kod matematike su podbacili mnogo.

Najbolje  i najbrže su  uradili kombinovani test. Matematika im je bila najteža.  Tu nastavnici nisu previše zadovoljni.  Srpski je bio onako osrednji rezultat onako kao što smo i očekivali. Kombinovani su najbrže uradili , srpki osrednje, Matematika je standardno za njih najteža. Tu su malo podbacili. Ovaj ispit je bio veoma važan  da se deca opuste da ne budu  pod stresom i tremom kada budu radili onaj glavni ispit. Bitno je i da nastavnici  vide gde treba  da se poradi, šta im škripi, gde su im slabe tačke šta su im jače tačke. Da se vidi iz svih oblasti šta su savladali  i  na čemu treba da se radi.“ – rekao je direktor ove škole Vladan Vidojević.

U  osnovnoj  Kralj Aleksandar I  za završni  ispit   bilo  je prijavljeno 136 učenika. Izašao je jedan malo manji broj  učenika nego što je planirano ali  izlasnost je bila  velika. I ovde je utisak isti kao i u drugim školama, najlošiji je rezultat  iz matematike, a najbolji  iz kombinovanog testa.

„Ja lično nisam zadovoljan, ja nikada nisam zadovoljan koliko god da je dobro uvek može bolje. Ono što je moje zapažanje je da su ipak drugog dana rezultati bolji nego prvog . Dosta je uticala pauza i odsustvo dece van škola i online nastava. Čini se da im nedostaje koncentracije  i volje i nadam se da ćemo to nadoknaditi od ponedeljka kada se učenici vrate u školske klupe.- istakao je direktor ove škole Goran Seger.

U osnovnoj školi  Miloš Savić iz Lučice  na probni završni ispit izašao  je 31 učenik, ali 30 je izašlo na ispit jer je jedna učenica bila u izolaciji kaže Slaviša Stojadinović, direktor ove škole.

Test je protekao u najboljem redu u skladu sa svim epidemiološkim merama. Ono što bih istakao kao moje zapažanje jeste da su učenici brzo prelazili nešto što je jako lako  pa su tu dosta grešili.  Najviše grešaka je uočeno  na najlakšim sadržajima. Učenici su u mnogim delovima testa uradili teža pitanja tačno dok su ona najlakša za koja smo sigurni da znaju to gradivo tu grešili jer nisu obraćali pažnju  na to šta se tačno traži u pitanju i koji odgovor treba da se zaokruži. Kao i sve moje kolege mi ćemo od sledeće nedelje kada se učenici vrate u školske klupe intenzivno raditi na pripremnoj nastavi i na onome što im škripi.“- zaključuje Stojadinović.

Probni završni ispit je u svim školama protekao u skladu sa svim preporukama i procedurama koje su propisane pravilnikom ministarstva. U potpunosti su simulirani uslovi koje će oni imati na  pravom završnom ispitu. Opšti utisak svih profesora i nastavnika je da je pandemija korona virusa i nastava online dosta uticala da znanje na testu bude takvo kakvo jeste posebno iz matematike. Tu su rezultati bili najlošiji a matematika zahteva dosta rada i vežbanja. Očekivanja direktora i nastavnika  svih škola  su takva da će povratak đaka u školske klupe nadoknaditi sve nedostatke i da će đaci savladati svo gradivo i biti spremni u potpunosti za završni ispit koji je pred njima.

Avatar

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Uvek odlično napisano,sa puno informacija,bravo!
    Nema nikakve veze online nastava sa “uspehom” na “probi” za “završni ispit”, jednostavno loše plan rada,program,…loše ministarstvo!!!
    Veličanstveni Milanković se školovao kući (celo osnovno obrazovanje),kao i neponovljivi Tesla,kao i jedinstveni Aleksandar Veliki,kao i …!!!
    Deci je potrebno pravo znanje,a ne pseudonaučne gluposti!!! Deca u Indiji u osnovnoj školi množe stotine sa hiljadama brže od digitrona, to se zove Veda matematika!
    Primer iz Veda matematike za osnovce,kako bez digitrona, bez pisanja na papir pomnožiti broj 35 sa brojem 11, po Veda matematici to ide ovako 35*11,način rada: u broju 35 se saberu oba broja 3+5,njihov zbir se upiše između ta dva broja i dobije se 385,slično je iz množenje brojeva 74*11,način rada: saberu se oba broja 7+4,dobije se broj 11,rezultat se formira tako što se između brojeva 7 i 4 ne upisuje 11,već se 7 povećava za 1,druga 1 se piše u sredini i na kraju se piše broj 4, rezultat množenja je 814.. Veda matematika jednostavno funkcioniše i kada se množe hiljade sa hiljadama,kada se deli,kada se korenuje,itd,itd. Deca u Indiji u osnovnim školama barataju matematikom na uzvišenom nivou,bez digitrona,papira,table,samo Abakus,samo vizuelizacija,samo memorijske “kuke”,samo aktivno učenje! Indijci su znanje iz Veda matematike dobili od nas Srba!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend