Društvo

Kako održati mali biznis nakon vanrednog stanja – iskustvo naše sugrađanke

Sa uvođenjem vanrednog stanja u Srbiji većina malih preduzetnika bila je primorana da na neodređeno vreme zaustavi svoje poslove, naročito oni koji se bave ugostiteljskom delatnošću među kojima su I popularne igraonice za dečije rođendane. Kakva je situacija nakon ukidanja vanrednog stanja i na koji način se oni snalaze kako bi se vratili u normalni tok poslovanja?
ilustracija/pixabay

Poslednjih godina proslava dečijih rođendana u igraonicama odnosno rođendaonicama postala je praksa, naročito onim roditeljima koji imaju male stanove pa je proslava rođendana jednostavno nemoguća kog kuće.

Međutim, sa uvođenjem vanrednog stanja sve igraonice u gradu su bile zatvorene, a rođendanske proslave otkazane.

Sada, nakon ukidanja vanrednog stanja, većina gradskih igraonica se polako priprema za ponovno otvaranje, a kako saznajemo najveći broj igraonica sa radom počinje 1. juna.

Kada se svedu računi, posledice po ove male preduzetnike su ogromne, jer dva meseca nisu radili.

“Igraonica ne radi od 15. marta, čim je doneta odluka o vanrednom stanju. Samim tim su svi unapred rezervisani termini za proslavu rođendana otkazani. Čak su neki rođendani bili otkazani i pre (koji su mogli biti u prvoj polovini marta) zbog straha ljudi, a po samoj najavi o mogućnosti donošenja odluke o vanrednom stanju”, kaže za Boom 93 vlasnica jedne od igraonica u Požarevcu.

Kako navodi, kao i svakom privatniku kome je to prihod u potpunosti ostajete bez priliva sredstava, a režijski troškovi vam redovno stižu. Neizvesnost je nešto sto je najgore za sve.

“Što se tiče poslovnog gubitka u ovoj delatnosti vam je 100 posto, kao i ugostiteljima. O zatvaranju igraonice nisam nijednog trenutka razmišljala jer život ide dalje, potrebno je samo da naučite da živite sa gubicima kojih će uvek biti, dok je odgovornost ono što je na nama”, ističe ova Požarevljanka.

Ono što je začudilo našu sagovornicu je podatak da se jedino o ovoj delatnosti ništa nije spominjalo i nije mogla da dobije konkretne preporuke koje se tiču daljeg rada njenog objekta.

“Koga god da sam pozvala, dobila sam neke uopštene preporuke, da se vrši dezinfekcija prostora, da u igraonici ne sme da bude više od 50 osoba ili pak da imamo maske i rukavice, ali niko nije mogao da mi konkretno kaže kada ću moći da pokrenem posao”.

“Takođe, danima sam zvala Institut Batut i sve brojeve koje sam mogla da pronađen na sajtu vezanom za covid 19, ali nisam uspevala nikoga da dobijem. Jedino što sam dobila je naš Zavod za javno zdravlje, koji je poslao svoju ekipu da dezinfikuje prostor igraonice”, ističe.

Kako je većina igraonica na svojim profilima na društvenim mrežama istakla da kreće sa radom od 1. juna i naša sagovornica je odlučila da svoj posao pokrene tada, ali uz sve mere predostrožnosti koje će biti uvedene.

“Moj posao je vezan za decu i kako su nam oni najbitniji, strogo ćemo voditi računa o higijeni i dezinfekciji prostora. Nabavili smo sva potrebna sredstva, od hlora, alkohola i drugih sredstava za dezinfekciju do maski i rukavica”.

Dodaje da su roditelji već počeli da se raspituju kada mogu da krenu sa zakazivanjem proslava rođendana i da se javljaju i oni koji su ranije otkazali svoje proslave.

“Strah od virusa je kod ljudi i dalje prisutan, ali se polako opuštaju, a prilog u tome govori i činjenica da se sve više roditelja raspituje o slobodnim terminima za proslave”, zaključuje naša sagovornica.

 

 

Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Isti problem imaju sve igraonice koje nisu radile od 15.marta. Ali i dalje nastaje problem jer se 4.maja navelo da su zabranjene proslave rodjendana u igraonicama do 15.Jun-a. Medjutim imalo je igraonica koje su i nakon zabrane proslava rodjendana organizovale proslave. Dok neki i dalje ne smeju. Sada me interesuje nakon ublazavanja mera da li je dozvoljena decija proslava rodjendana uz neki ograniceni broj ili i dalje ostaje zabrana do 15.Jun-a?

%d bloggers like this:
Send this to a friend