Društvo

Kako Požarevac ponovo može do titule najhumanijeg grada?

krvna plazma
Pixabay/ilustracija /krvna plazma
Tokom letnjih meseci dolazi do nestašica krvi, a koja se koristi za lečenje građana u Opštoj bolnici u Požarevcu kao  i u zdravstvenim ustanovama u Beogradu.

Zbog humanosti svojih građana, koji se redovno odazivaju na akcije dobrovoljnog davanja krvi, Požarevac  nešto više od decenije nosi titulu za najhumanijeg grad. Da li će se ova titula odbraniti ove godine zavisi od toga kakav će odziv biti na akcijama davanja krvi.

Podsetimo akcije u Požarevcu, u partnerstvu sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, organizuje Crveni krst.

Jelena Rašić, sekretar Crvenog krsta u Požarevcu za Boom93 kaže da su do sada uspevali da na nedeljnom nivou obezbede dovoljne količine krvi.

Mogu li da dam krv ako sam vakcinisan?

Oni koji su primili Fajzer ili Sinofarm vakcinu krvi mogu dati već sutradan, ako se dobro osećaju, ističe Knežević. Posle AstraZeneke i ruske vakcine mora se sačekati 14 dana.

„Mi smo uspevamo da sakupimo 60 jedinica krvi nedeljno  koje Požarevac treba da obezbedi.  Uspevamo da obezbedimo nekad i više od toga, tako da ima dovoljno krvi i za naše pacijente koje se leče u požarevačkoj bolnici, ali i za pacijente koji se leče na klinikama zdravstvenih ustanova u Beogradu. Napominjem da ovo ipak, nije dovoljno i ako pričamo na nivou Srbije 97 procenata građana se oslanja na ona 3 procenta koji dobrovoljno daju krv“ ističe Rašić.

Rašić kaže da je u toku ove godine preko 2000 Požarevljana na organizovanim akcijama dalo krv. Ipak, ona naglašava da tokom godine zalihe krvi variraju.

„Transfuzija krvi ne može da čeka i za krv ne postoji zamena. Ono što je cilj svih transfuzioloških službi i organizacija Crvenog krsta jeste da uvek moraju da postoje dovoljne rezerve krvi. Svako od nas može da odvoji malo vremena i da dobrovoljno da krv, jer svako od nas je odgovoran da rezerve krvi budu na optimalnom nivou, kako bi krv u svakom trenutku čekala pacijenta, a ne da pacijenti  čekaju krv“ naglasila je Jelena Rašić.

Ona je pozvala građane da nastave da se odazivaju na akcije davanja krvi, kako bi pomogli svojim sugrađanima koji se leče u bolnicama.

U Požarevcu se dobrovoljne akcije davanja krvi organizuju svakog ponedeljka u Domu Crvenog krsta od 9 do 15 časova.

Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend