Društvo

Karavan “Digitalna ekspedicija” posetio Smederevo

Smederevo je ovog vikenda bio domaćin karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti, pod nazivom „Digitalna ekspedicija“, pokrenutog na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić.

Građani Smedereva su imali priliku da se na Gradskom trgu upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, elektronskim uslugama, elektronskom trgovinom, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije.Kroz razgovore i radionice sa ekspertima i domaćim influenserima prezentovane su osnove digitalne pismenosti i bezbednosti.

Prisutnima se obratioSava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija:“S obzirom na to da živimo u vremenu gde većina građana koristi informacione tehnologije, kako u obavljanju privatnih obaveza, tako i u poslovne svrhe, veoma je važno da poseduju digitalne veštine i da kontinuirano unapređuju svoja znanja kako bi sebi obezbedili lični i profesionalni razvoj“.

„Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija posebnu pažnju posvećuje, pored edukacije, programima prevencije na polju digitalne pismenosti i bezbednosti i zbog toga učestvujemo u programu “Nova pismenost”,u partnerstvu sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID i organizacijom Propulsion, i realizujemo aktivnosti u cilju sprovođenja Strategije razvoja digitalnih veština“, dodao je pomoćnik ministra Sava Savić.

Događaju je prisustvovao i Miladin Brković, pomoćnik ministra za rad, boračka i socijalna pitanja koji je tom prilikom izjavio: „Zahvaljujući inicijativi predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, građani imaju priliku da saznaju pregršt zaista korisnih informacija i bliže se upoznaju sa digitalizacijom i njenim prednostima. Cilj „Digitalne ekspedicije“ je približavanje pogodnosti digitalnog sveta svim slojevima društva, njihovo bezbedno korišćenje, kao i upoznavanje saelektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i na koji naćin da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu“.

Karavan „Digitalna ekspedicija“ je namenjen svim građanima, počev od najmlađih, koji su digitalnom sadržaju izloženi od rođenja, pa do najstarijih kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati i dostupni.

Smederevčanima se obratila iMaja Ćirković, članica Gradskog veća zadužena za resor kulture, turizma i informisanja, koja je tom prilikom istakla zadovoljstvo što se grad Smederevo našao među 16 gradova u Srbiji kroz koje će proći karavan ,,Digitalna ekspedicija”.

Srbija se kao država pozicionirala među zemljama čija javna uprava, privreda i društvo najviše napreduju kada je u pitanju digitalizacija. Vlada Republike Srbije aktivno radi na tome da svim građanima obezbedi dostupnost usluga i drugih onlajn mogućnosti, u želji da se digitalne veštine, pismenost i bezbednost nađu među važnim temama na kojima će se zasnivati savremeno konkurentno srpsko društvo“, dodala jeMaja Ćirković.

Ovaj projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na dosadašnjem putovanju karavan je posetio Beograd, Prijepolje, Vršac i Šabac, a u naredna tri meseca posetiće još 11 gradova Srbije:Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend