Društvo

Kineske kompanije gradiće brzu saobraćajnicu Požarevac – Veliko Gradište – Golubac?

put saobraćaj
put saobraćaj/ ilustracija/ pixabay
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorom Kine u Srbije Čen Bo o novim infrastrukturnim projektima.

Na sastanku bilo je reči o izgradnji buduće brze saobraćajnice Požarevac – Veliko Gradište – Golubac kao i o drugim projektima u infrastrukturi.

Ambasadorka Čen je navela da će se izuzetna saradnja između Srbije i Narodne Republike Kine nastaviti još intenzivnijim tempom, te da će fokus obe zemlje ostati na borbi protiv pandemije i na ekonomskom rastu, kao i na infrastrukturnom i ekonomskom povezivanju kroz veliki broj inicijativa i projekata.

Podsetimo da je Vlada Srbije početkom februara utvrdila je prostorni plan područja posebne namene za izgradnju brze saobraćajnice od požarevačke petlje do naselja Golubac. Nova saobraćajnica bi trebalo da bude dugačka 68 kilometara i sa četiri vozne trake projektuje za brzinu od 100 kilometara na čas.

Planom je predviđena izgradnja 30 objekata – mostova i prolaza, 26 raskrsnica petlji i 21 podvožnjak. Nova saobraćajnica-koridor planom je predviđeno da počinje od isključenja sa autoputa kod požarevačke petlje, odskle bi uglavnom pratila postojeću trasu takozvanog „beogradskog puta“ i obilaznice za Veliko Gradište, a nakon prelaska Mlave samo u nekim delovima išla bi sadašnjom trasom, obilazeći sela na teritoriji Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca. Sadašnji put bi trebalo da bude zadržan za odvijanje sabraćaja u samim naseljima.

Počela eksproprijacija zemljišta

Kako je rekao Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca grad sarađuje sa republičkim organima oko poslova izgradnje ove saobraćajnice

„Grad Požarevac je već pokrenuo zajedno sa republičkim organima i proces eksproprijacije zemljišta. Tako da se već ubrzano radi na svoj proceduri formalnoj i pravnoj što se tiče izgradnje brze saobraćajnice“ naglasio je  Pavlović.

Marko Veljković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend