Društvo

Kisić Tepavčević: Trend pada broja zaraženih od avgusta, uz pojedina iskakanja

Zamenik direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević ocenila je da je od sredine avgusta trend pada od zaražavanja koronavirusom, koji je statistički značajan, ali taj pad nije nikad linearan, u smislu da je svaki novi dan manje obolelih.
corona virus
Pixabay/ilustracijakorona virus

„Ovo što imamo pojedinih dana su određena iskakanja, sa manjim pa većim brojem zaraženih, to je uobičajeno za epidemiološke tokove“, rekla je Kisić Tepavčević za TV Prva.

Ona je rekla da povratak naših turista iz inostranstva predstavlja jednu od potencijalnih mogućnosti za nagli skok zaraženosti, ali to zavisi od njihovog pridržavanja mera u mestima gde letuju i kada se vrate.

Poziv turistima da se vrate u Srbiju do petka u 18 časova je, kako je navela, poruka da je u nekim zemljama daleko veća opasnost od zaraze, pa je tako u Crnoj Gori dvadeset puta veća nego u Srbiji.

Prema njenim rečima, tim pozivom se upozoravaju da je, ukoliko se ne vrate u Srbiju, veći rizik da se zaraze i unesu infekciju u Srbiju što može imati za posledicu da se infekcija razbukta.

Cilj nadzora, koji će se primenjivati posle ovog roka, je da se građanima koji se vrate sa letovanja ukaže na koje simptome da obrate pažnju i da reaguju brzo.

Prema rečima Kisić Tepavčević, veći rizik postoji i kod raznih okupljanja, pa i boravka u našim turističkim mestima.

Na pitanje o vakcini protiv korone, ona je podsetila da takva još ne postoji i naglasila da kod nabavke njeno poreklo nije uopšte važno već da je bezbedna i efektivna.

„Svi u svetu su stali u red za potencijalnu vakcinu“, rekla je Kisić Tepavčević, dodajući da Srbija ima sa nekim zemljama potpisane memorandume o saradnji, što joj daje prednost kod nabavke vakcine.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend