Društvo Politika

Kličevački idol: Brojni kriterijumi i uslovi nisu ispitani prilikom odabira lokacije deponije

deponija
Foto/T.S Boom93/gradska deponija
Udruženje Kličevački idol je povodom Izveštaja koji je ovom udruženju dostavljen od strane načelnika gradske uprave, o odabiru lokacije za regionalnu deponiju, saopštilo da se prestavnici njihovog udruženja ne slažu sa većim delom izveštaja.

U saopštenju koje je prosleđeno medijima ovo Udruženje navodi da ima nekoliko primedbi na Izveštaj.

“Na drugoj strani stoji “Pri izboru lokacije za deponiju uzimaju se u obzir opšti uslovi i kriterijumi koji se odnose na: hidrogeološke i seizmičke uslove, klimatske hidrološke i hidrogeografske karakteristike, zone i uslovi zaštite”. U daljem tekstu Izveštaja vidi se da ovi uslovi i kriterijumi niti su ispitivani, niti su uzeti u obzir. Na drugoj i trećoj strani stoji da je razmatrana i uvažena sledeća planska
dokumentacija: Prostorni plan Grada Požarevca, opština Veliko Gradište, Golubac i Žabare. Ali ne i Petrovca, Кučeva, Žagubice i Malog Crnića, iako se traži lokacija regionalne deponije za ceo Braničevski okrug. U Prostornom planu Grada Požarevca, parcele koje se predlažu za regionalnu deponiju, predviđene su za poljoprivrednu proizvodnju”, navedeno je u saopštenju.

Ovo Udruženje navodi da prilikom izbora lokacije za deponiju nije razmatrana ni udaljenost izvorišta sa kog se snabdevaju stanovnici Kličevca, a koje je udaljeno od predložene lokacije 2.300 metara.

Oni navode da je problem i sa vetrovima, odnosno košavom koja je karakteristična za ovaj kraj, a koji takođe nije razmatran.

“Lokacija Кličevac ima dva minusa, a ostale lokacije po jedan, što znači da ne ispunjava dva uslova definisana Uredbom o odlaganju otpada na deponije, a ipak je predložena kao najpovoljnija lokacija”, dodaje se u saopštenju.

Članovi Udruženja Kličevački idol takođe navode primer sela Rašanac koje je bilo predloženo kao lokacija za regionalnu deponiju od koje se odustalo nakon primedbi građana, i pitaju da li će se i nakon njihovih primedbi odustati i od lokacije u Kličevcu.

Izveštaj o izboru lokacije regionalne deponije možete pogledati OVDE.

Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • 8 godina u lokalnoj vlasti i nisu nista konktertno uradili osim sto su se medjusobno klali bili smo vinovnici tih desavanja. Klali se stari sad se kolju novi klanovi a sve mladi ljudi na celima grada ali ocigledno ne dobro odabrani jer imaju velike probleme sa sujetom, sa kompleksima, a po hapsenjima i sa korupcijom. Selekcija vam je loša jer osim sto saplicete jedni druge medju sobom vi nista ne uradiste za Požarevac i to za osam godina. Dobar je STOP SOP kao mesto sa vecom ponudom uticao je i na lokalne radnje da malo razmisle o svojim cenama ali nista drugo znacajnije niste ni zapoceli a sto se tice zdravlja ljudi. Pohvalu bih dao i za sprecavanje svih tzv “investicija” koje truju nas grad i nasu decu. Po vazduhu smo 5-ti najzagadjeniji grad tako da nam investicije koje bi nas stavile na 1 mesto zagadjenosti nisu potrebne

%d bloggers like this:
Send this to a friend