Društvo

Ko će raditi analize vode za piće u narednom periodu?

laboratorija test covid
foto/T.S laboratorija
Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Požarevca uspešno je sprovelo Javnu nabavku za usluge uzorkovanja i analize vode za piće i otpadnih voda.

Ovo javno preduzeće je ugovor je dodelio Zavodu za javno zdravlje iz Požarevca, a ugovor je potpisan na 5 000 000 dinara bez PDV-a.

Prema specifikaciji nabavke Zavod mora raditi osnovne i periodične preglede.

Pod osnovnim pregledom se podrazumeva kontrola mikrobiološke i fizičko hemijske ispravnosti vode za piće vodovoda Požarevac. Kako je navedeno u ovoj specifikaciji planira se 64 mesečnih pregleda vode iz vodovoda.

Takođe radiće se kontrola mikrobiološke i fizičko hemijske ispravnosti vode za piće vodovoda Кostolac-izvorište Letnjikovac,  kao i izvorišta Letnjikovac i Кličevac. Planirano da se iz vodovoda u Kostolcu mesečno uzima 21 uzorak, dok će radnici Zavoda 6 puta mesečno uzorkovati vodu sa izvorišta Letnjikovac i Kličevac.

Periodični pregledi će obuhvatati kontrole mikrobiološke i fizičko hemijske ispravnosti vode iz vodovoda i rezervoara „Tulba“ i „Hajduk Veljkova“. Takođe radiće se i periodični pregledi zbirne nalivna voda iz bunara na izvorištu Morava.

Ovi pregledi takođe će obuhvatati kontrolu mikrobiološke i fizičko-hemijske ispravnosti vode za piće vodovoda Кostolac „B“ obima, analizu vode „B“ obima iz vodovoda Požarevc i Кostolac,  kao i kontrolu kvaliteta otpadne vode u Požarevcu i u Кostolcu.

Planirana su i uzorkovanje i  analiza vode sa Jezerske kasete 5.

Avatar

Marko Veljković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Bravo,Markoni,opet lucidan naslov,opet realni izveštaj!!!

  Čisto da objasnim čitaocima,koji nisu upoznati sa protokolom analizom voda na teritoriji Srbije!

  Javne,vojne i naučne institucije na teritoriji Srbije imaju zakonsku obavezu i zadatak da kontrolišu sve vode na teritoriji Srbije (reke,jezera,potoci,izvori, vodoizvorišta,rejni bunari,bazeni, ribnjaci,itd,itd)!

  Kontrola svih navedenih voda je besplatna,jer se radi o geostrateškom bogastvu,čija ispravnost je od vitalnog i nacionalnog interesa naše zemlje i građana! Konstantnost i kvalitet analiza omogućavaju dugoručnu zaštitu zdravlja građana,kao i zdravlja biljnog i životinjskog sveta!

  Takođe konstantna analiza voda, omogućava i konstantnu kontrolu vodotokova,kinetike voda,očuvanja biodiverziteta, kontrole upotreba pesticida i drugih organskih i neorganskih agensa i zagađivača!

  Kontrolu voda nikada ne radi jedna javna institucija,već je to posao i zadatak koji se obavlja u skladu sa multidisciplinarnim i interdisciplinarnim protokolima.

  Jednom rečju,ne kontrolišu se vode na teritoriji Srbije po međunarodnim standardima,kao ni po nacionalnim strategijama,programima i protokolima!

  Nadam se da vam je sada jasno da nas vlastodržci-kabadahije i tajkuni-lopine zajedno sa stranim investitorima-robovlasnicima-lopinama ub…. sve vreme,kršeći zakone i Ustav!

  A,na sve te činjenice Tužilaštvo i Policija ćute i prave se mrtvi umesto da postupaju po službenoj dužnosti i pohapse sve vlastodržce-kabadahije i tajkune-lopine zajedno sa stranim investitorima-robovlasnicima-lopinama!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend