Društvo

Ko izvodi radove na rekonstrukciji „Sunčanog parka“ i koliko će oni trajati?

Foto: Boom93/MMV
Grad Požarevac je posao rekonstrukcije „Sunčanog parka“ dodelio grupi ponuđača.

Komisija za Javne nabavke prihavtila je ponudu od 23 333 856 miliona dinara bez PDV-a grupe ponuđača koji čine: Trans kop Požarevac, Uslužna radnja za iskope zemlje i rušenje objekta Libra iz Salakovca i Rasadnik Green in iz Rumenke. Procenjena vrednost javne nabavke bila je 25 166 666 dinara.

Prva rekonstrukcija urađena sredstvima Eurobanke

Ovaj park je oformljen nakon izgradnje Centra za kulturu osamdesetih godina prošlog veka. Od tada, osim održavanja, nije vršena obnova sadnica. „Sunčani park“ je obnovljen 2008 godine sredstvima Eurobanke. Tada je ova banka za poslove rekonstrukcije izdvojila  6 100 000 dinara.

Radovi bi trebalo da traju 70 radnih dana, a garantni rok za izvedene radove je minimum dve godine.

Posle 13 godina nova rekonstrukcija

Podsetimo da je posao rekonstrukcije započet je 2019. godine kada je Grad Požarevac raspisao javnu nabavku za izradu projekta rekonstrukcije ovog parka. Posao izrade projekta je dobilo preduzeće „BG ARH“ iz Beograda za nešto manje od 500 000 dinara.

Tada je Boom 93 pisao da je projektom predviđeno da se oforme prilazne saobraćajnice iz ulice Moše Pijade prema parkingu policijske uprave i prilaz parkingu sa severne strane Centra za kulturu. Rekonstrukcija podrazumeva uklanjanje suvih i dotrajalih sadnica, kao i sadnja novih, preoblikovanje igrališta za decu u parku prema Pošti, kao i igrališta prema ulici Moše Pijade. Ove dve površine bi trebalo da budu ograđene.

Pešačke staze bi trebalo da se obnove sa modernim klupama i korpama za smeće, zatim formira prostor za kontejnere za otpad i uredi pater ispred Centra za kulturu.

Takođe trebalo bi da se postavi nova kandelaberska rasveta, kao i sanacija zelenih traka duž drvoreda u ulici Jovana Šerbanovića sa zamenom dotrajalih i suvih stabala, a u planu je i da čitav park dobije „primerenu“ ogradu.

 

Avatar

Marko Veljković

4 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Najobičnije pranje para. Sunčani park je u veoma pristojnom stanju, osim ponegde onih glupih behaton ploča, koje ovi iz Libre i Transkopa nemaju pojma da postavljaju, tako da će novopostavljene veoma brzo biti još u gorem stanju nego prethodne. Dokaz? Samo pređite preko puta ulice i pogledajte oko Lamele na šta liče novopostavljene ploče… Uleglo, okrnjeno, neravno. Ivičnjaci koji se ugrađuju su najgoreg mogućeg kvaliteta koji postoji, mrve se na dodir, a kamoli kada pređe auto preko njih.

  Dve stotine i više hiljada evra za ovaj posao je čista krađa. Naročito kada se ima u vidu da, kao što rekoh, park nije u toliko lošem stanju. Izgleda da su veoma skupe te “moderne klupe i kandelabri”. Takođe, kakvo crno sređivanje travnatih površina pored drvoreda ulice Jovana Šerbanovića?! Pa ta ulica je kompletno sređivana pre tri godine, zajedno sa tim zelenim površinama! Nije poenta da se ta trava iznova i iznova sadi, već da se uvede program održavanja i da se ona redovno zaliva, bez toga nikada od nje neće biti ništa. To što je oni samo posade i odu…čisto bacanje para za koje bi neko morao da odgovara. Drveće u Sunčanom parku je sasvim solidno, ima višedecenijskih stabala koje znatno pomažu smanjenju buke, aero zagađenja, prašine i vrućine, naročito što je ulica Moše Pijade jedna od najprometnijih u gradu. Pored toga, autobuska stanica je ogroman izvor zagađenja jer je veoma frekventna. Zašto nigde nije iznet podatak koliko stabala trenutno postoji, a koliko će ih biti nakon rekonstrukcije? E, sad…oni poseku drveće, posade neke mladice kojima će trebati barem dvadeset godina da porastu, ali ni njih ne zalivaju, pa se one osuše. Isti princip i sa dečijim igralištima: eventualno se i naprave, ima ih sada prilično po gradu, ali nisu nigde ušle u bilo kakav sistem redovnog održavanja. Redovno održavanje smanjuje troškove, jer ako ga ne održavaš, ono će propasti potpuno, a u početku je bio ispao samo jedan šraf, npr…

  Umesto bacanja tih 200.000 evra na nešto što i nije u tako lošem stanju, Grad Požarevac je mogao da uradi dokumentaciju i otpočne izgradnju zatvorenog bazena, recimo. Ili da rešava bilo koji drugi gorući problem. Da širi toplifikacionu mrežu, da subvencioniše par stotina domaćinstava da pređu sa grejanja na ugalj – na neki drugi vid grejanja koji manje zagađuje vazduh, da širi kanalizacionu mrežu, da uklanja divlje deponije, da krene sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, fabrike vode, stvaranje novih parkova na novim lokacijama, sadnja drvoreda u ulicama koje ga nemaju, sadnja drvoreda po postojećim parkinzima, stvaranje zelenih pojaseva oko grada….čoveče, toliko toga. Ali ne, mi ćemo raditi najnepotrebniju moguću stvar – seći ćemo postojeće staro, zdravo drveće i postavljati behaton ploče koje će se raspasti za dve godine i jedan dan… Ljudi, uvek se kralo na ovakvim poslovima. Ne živim u iluziji da će to ikada prestati, mada je ovo što se poslednjih godina događa baš preteralo svaku meru, ali, ako već kradete, pa barem radite projekte koji su potrebni građanima, koji će nešto poboljšati u gradu, a ne ovakve besmislene stvari.

 • Dobro napisano Markoni,bravo i za redakciju portala BOOM 93 koja je blagovremeno i objektivno obavestila građane o enormnoj krađi novca iz budžeta grada Požarevca!

  Komentar čitaoca sa nick-om “Crna ruka” je izuzetan,istinit i pun pravih sugestija! Respect!!!

  Sve navedene informacije iz članka stvaraju indiciju da je u pitanju besomučna pljačka novca građana Požarevca! Sami učesnici rekonstrukcija parkića su upitni,počev od “firme” Veroljuba Arsića,poznatog tajkuna-lopina!!!

  Što bi rekli tužioci postoji osnovana sumnja da je u pitanju udruženo organizovanje radi sprovođenja teškog krivičnog dela krađe,utaje poreza, zloupotrebe službenog položaja,itd,itd!!!

  A,na sve te činjenice Tužilaštvo i Policija ćute i prave se mrtvi umesto da postupaju po službenoj dužnosti i pohapse sve vlastodržce-kabadahije i tajkune-lopine!!!

  Bukagije i LUSTRACIJA za sve vlastodržce-kabadahije i tajkune-lopine!!!

  POBUNA DO SLOBODE!!!

 • Kao da park ima 50 hektara,mogli ste da angažujete još jedno 10 izvođaća.još koji milion po preduzeću da date,veliki je to posao,tablu o izvođenju radova ako budete stavljali,mada čisto sumnjamo biće muka da ih popakujete

%d bloggers like this:
Send this to a friend