Društvo

Koalicija: Za 15 godina preko milion predmeta u masovnim tužbama

Koalicija "Pravosudna baza jug" saopštila je da je fenomen masovnih tužbi i parnica koji postoji već više od 15 godina, proizveo, po grubim procenama, preko milion predmeta na koje je iz državnog budžeta potrošeno više stotina miliona evra za isplatu naknade štete.

Koalicija je u današnjem saopštenju ukazala i da je reakcija države na taj fenomen “kontradiktorna, zbunjujuća i zakasnela”.

“Pravosudna baza jug” navodi da nedavno objavljeni Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u delovima kojima nastoji da reši problem masovnih tužbi, “sadrži neka adekvatna rešenja”, ali da zabrinjavaju najavljene izmene čijim bi usvajanjem bio ograničen pristup sudu i ugroženo pravo na pravično sudjenje, kao jedno od osnovnih ljudskih prava.

“Stoga, pozivamo državu i Ministarstvo pravde da organizuju stvarne i transparentne konsultacije u vezi sa donošenjem Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku. To podrazumeva da u konsultacijama učestvuju predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, advokature, akademske i ekspertske zajednice, organizacija civilnog društva i gradjana”, navodi se u saopštenju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend