Društvo

Kojim zdravstvenim uslugama su nezadovoljni korisnici u Požarevcu?

Boom93
Kako bi imali bolji uvid u rad ustanova zdravstvene zaštite, radio Boom 93 sproveo je anketu pod nazivom “Da li ste zadovoljni zdravstvenom zaštitom u gradu? Rezultati ankete u kojoj je učestvovalo  494 ispitanika govore da većina pacijenata nije zadovoljna radom pojedinih ustanova u zdravstvu. 

Anketa je bila anonimna i dobrovoljna, a od korisnika zdravstvene zaštite očekivao se opšti utisak i procena pruženih usluga. Od ukupno 494 učesnika ankete, 84,2 % izjasnilo se da  nije zadovoljno zdravstvenom zaštitom. Korisnici zdravstvenih usluga u anketi imali su priliku da iznesu svoje primedbe o sagledavanju realne slike o kvalitetu rada.

Analiza upitnika je pokazala da je većina korisnika zdravstvene zaštite, 316 ili 34,8% najmanje zadovoljna radom Opšte bolnice u Požarevcu, a Domom zdravlja 25,3% korisnika. Najmanje korisnika je nezadovoljno Službom hitne pomoći tek 12,9%  ili 117 pacijenata i Zavodom za javno zdravlje 7,3% ili 66 korisnika.

Korisnici zdravstvenih usluga su bili u mogućnosti da se izjasne kojim zdravstvenim uslugama nisu zadovoljni. Uglavnom su naveli da su nezadovoljni lošom organizacijom prilikom predaje zdravstvenih knjižica, gužvama, dugim čekanjem kod lekara i ulaskom pacijenata preko reda. Takođe, korisnici su nezadovoljni higijenom na pojedinim odeljenjima bolnice i smatraju da su sanitarni čvorovi u lošem stanju. Izrazili su nezadovoljstvo nedostatkom bolničkih kreveta, posteljine za pacijente, tvrde da je hrana često očajna.

Navode da nedostaju aparati i materijali za dijagnostiku, kao i osnovna sredstva za rad, poput alkohola, rukavica, posteljine, zavoja, kolica, dušeka. Najviše ih je nezadovoljno nemogućnošću zakazivanja pojedinih pregleda i termina kod specijaliste.

Boom93

Ovo su samo neki od komentara u kojima su se izjasnili korisnici zdravstvenih usluga.

 “Gužve i dugo čekanje kod lekara,  jer nema zakazivanja. Ulazak nekih pacijenata preko reda uz pomoć medicinskog osoblja. Doktori ne primaju pacijente od 7h nego tek posle 7:45 ili čak 8h.”

 “Svi specijalistički pregledi se zakazuju najranije sa čekanjem od mesec dana. Kada stignete na taj čuveni pregled, onda vam kažu da ultrazvuk treba naknadno da zakažete, a to se čeka određeni period, navodeći vas da idete privatno.”

“Interno je jezivo, wc- i su tako prljavi da je prosto za nevericu, dušeci bušni, federi se zabadaju u leđa. Ma, sramota za ceo grad.”

 “Tri meseca pokušavam da zakažem u dispanzeru za žene i ne mogu. Kada sam konačno uspela da ih dobijem, gospođa mi kaže da nema termina za mesec dana, a ja gledam preko aplikacije Moj doktor i vidim da termina ima.”

 “Zato što se od plate odbija dobar deo za zdravstvo, a leči se samo korona i to se pregled i testiranje ne naplaćuju, ali za terapiju treba odvojiti oko 5000 dinara. Zakazivanje kontrole kod lekara specijaliste je nemoguća misija.”

“Za sve bolesti šalju pacijente u Kovid ambulante.”

“Ne može se doći do specijalista, ništa osim korone ne postoji, a ti isti lekari se u privatnoj ordinaciji mogu naći u svakom trenutku i ako im to nije dozvoljeno.”

“Nemoguće je dobiti termine kod lekara koji od vas traže da dođete sa nalazima zbog bolesti…vi ih prikupite, pa onda nema termina kod lekara.”

Pomoćnik direktora bolnice, dr Milanče Vučković rekao je krajem prošle nedelje za Boom 93 da se u Opštoj bolnici Požarevac, pored zbrinjavanja pacijenata pozitivnih na koronavirus, zdravstvena pomoć nesmetano ukazuje pacijentima koji nisu u crvenoj zoni.

dr Milanče Veljković,
zamenik direktora Opšte bolnice Požarevac

„Operativni deo funkcioniše, imamo pacijente na dijalizi, onkološke i internističke pacijente, za sada kapaciteti u zelenoj zoni nisu popunjeni, ali naravno zbrinjavamo i takve pacijente“, tvrdi Vučković.

Vučković kaže da se zakazane operacije redovno obavljaju, kako se liste čekanja koje postoje za operacije kuka, kolena i katarakte ne bi povećavale. Iz ove ustanove napominju da ima ljudi koji su zbog situacije od prošle godine već kasnili sa operacijama, tako da za sada operacioni deo funkcioniše bez zastoja.

Što se tiče specijalističkih pregleda, Vučković dodaje da se svi specijalistički pregledi obavljaju bez ograničenja.

„Dostupni smo svim pacijentima i što se tiče dijagnostike za sada je sve u funkciji“, zaključio je pomoćnik direktora.

Direktor opšte bolnice, Danko Nikolić najavio je ranije rekonstrukciju prostora u staroj zgradi bolnice, te da će i taj prostor biti moderno opremljen, i biće isti uslovi kao i u novoj bolnici.

To je prostor čija će rekonstrukcija ići preko Centra za javna ulaganja, ali to su planovi za  neki naredni period”, dodao je Nikolić.

Boom93/M.Veljković

Nikolić je podsetio da će rekonstruisani objekat nove bolnice prve pacijente na stacionarnom lečenju  primiti već početkom naredne godine.

Na prvom spratu biće smešteno ginekološko-akušersko odeljenje, na drugom spratu urologija i opšta hirurgija, dok se na trećem spratu formira centralni operacioni blok, uglavnom za opštu hirurgiju, ali i za potrebe drugih odeljenja Opšte bolnice.

“Opremanje nove bolnice i prelazak odeljenja u ovu zgradu očekujemo do kraja godine, u decembru, eventualno najkasnije januara sledeće godine”, rekao je ranije Nikolić.

Takođe je naglasio da će nakon preseljenja ovih odeljenja u novi objekat biti urađena rekonstrukcija prostora u staroj zgradi bolnice tako da će i taj prostor biti moderno opremljen, te će se dobiti isti uslovi kao i u novoj bolnici.

Sprovođenjem ankete, korisnici zdravstvene zaštite imali su mogućnost da, kroz svoja iskustva, opažanja i očekivanja od strane  zdravstvenih ustanova, iznesu svoje mišljenje i sud, kako bi se eventualno unapredio kvalitet rada zdravstvenih službi.

Cilj je da se preko korisnika odnosno pacijenata ustanovi efikasnost zdravstvenih ustanova, te indentifikuju problemi u sistemu zdravstvene delatnosti, a ustanovama omogući uvid u to sa kojim problemima se njihovi korisnici suočavaju, kako bi na što bolji način uspeli da reše neki od gorućih problema.

Boom93 će nastaviti da istažuje i anketira građane o kvalitetu usluga i problemima sa kojima se susreću u ustanovama i institucijama u gradu.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

5 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend