Društvo Ekonomija

Koliko preduzetnika u gradu može da računa na novu pomoć države?

Boom93/N.Stojićević
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je u sredu da će u julu i avgustu na ime subvencija ugostiteljstvu i turizmu zbog pandemije, firmama koje ispunjavaju uslove biti isplaćeno po 30.900,24 dinara po svakom zaposlenom kome je firma isplatila zaradu za decembar prošle godine i podnela odgovarajuću poresku prijavu. Pravo na ovu pomoć u Požarevcu ostvarilo je 89 preduzetnika.

Spisak firmi koje su ostvarile pravo na subvenciju može se naći na sajtu ovog ministarstva a na njemu se nalazi 12.155 preduzeća.

Prema spisku koji se može naći na sajtu ministarstva preduzetnici koji su stekli pravo na isplatu ovog novca, nisu podeljeni po opštinama već po mestu prijave firme.

U Gradskoj opštini Kostolac, 12 preduzetnika molže da računa na ovu pomoć države, a što se tiče ostalih opština u okrugu, varira broj preduzetnika koji su dobili pomoć, a najviše ih ima  opštini Petrovac na Mlavi.

Novac se dodeljuje bespovratno a pravo na ova sredstva imaju firme koje su kod Agencije za privredne registre, kao pretežnu delatnost, registrovale delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, pripremanje i posluživanja hrane, pica, zatim hoteli, odmarališta, kampovi, auto-kampovi i kampovi za turisticke prikolice, putničke agencija, tur-operatori, iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila.

Kako se navodi u obaveštenju na sajtu Ministarstva, novac će se korisnicima uplaćivati na posebne namenske dinarske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ove potrebe.

Ističe se da će firme koje smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto od dana stupanja na snagu programa pomoći zaključno sa istekom perioda od tri meseca nakon isplaćene pomoći, izgubiti pravo na dobijanje subvencija.

Proveru ovog uslova za dodelu subvencija radiće Ministarstvo finansija, o čemu će u slucaju neispunjenja obavestiti Ministarstvo turizma koje će onda tražiti povraćaj novca.

 

Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Au,”Zlatno doba”!?!
    Pljačkaju građane Srbije,kako bi novac dali podobnim “preduzetnicima” i “kafedžijama”!!!???
    Zamislite samo koliko će ukradenih para dobiti “strani” hoteli,tipa Hilton,Hayat,Holiday inn i slični tajkuni-lopine,koji ne plaćaju porez u Srbiji!?!

    POBUNA DO SLOBODE!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend