Društvo

Koliko učenika ima koronu?

Foto: Boom93/M. Veljković
Epidemiološka situacija u gradu se pogoršava, kaže za Boom93 dr Snežana Stojković, direktorka Doma zdravlja dodajući da se povećava i broj školske dece koja su pozitivna na koronavirus. Precizne podatke koliko je đaka u ovom trenutku zaraženo, Boom93 nije uspeo da dobije, ali smo od načelnika školskog dispanzera dobili podatak da je u poslednjih pet dana registrovano preko 60-oro dece koja su pozitivna na koronavirus.

Od početka nedelje u školskom dispanzeru broj dece koja su se javljala sa simptomima koronavirusa je rastao, kao i procenat dece koja su nakon testiranja bila pozitivna.

Situacija je jako ozbiljna i to je drastično pogoršanje epidemiološke situacije što se tiče školske dece uzrasta od drugog razreda do četvrte godine srednje škole. Srednjoškolci prednjače po broju zaraženih, ali sada već ima i mlađe dece“, navodi Dejan Milenković, načelnik školskog dispanzera.

Prema njegovim rečima na dnevnom nivou raste broj dece pozitivne na koronavirus, a danas do 13 časova bilo je njih 26-oro koji su registrovani kao pozitivni.

Poslednjih pet dana ukupno je registrovano 64-oro dece pozitivne na koronavirus“, kaže Milenković.

Koliko je dece u karantinu zbog kontakta sa obolelima Boom93 nije uspeo da sazna, ovaj podatak nismo uspeli da dobijemo ni od školske uprave, ali ni od zdravstvenih ustanova u gradu.

Trenutno na teritoriji grada, prema podacima koje smo dobili od direktora škola, nastavu od kuće zbog pojave dva i više učenika u odeljenju koja su pozitivna na koronavirus prate učenici 13 odeljenja i to 6 u srednjim i 7 u osnovnim školama.

Koliko je đaka zaraženo koronom u Srbiji, još se ne zna tačno. 

Prema pisanju N1, nadležne institucije ne odgovaraju na pitanja koliko je učenika na teritoriji Srbije pozitivno na koronavirus, dok minister prosvete Branko Ružić iznosi podatke koji su stari nekoliko dana.

Ministar je rekao da još uvek nije alarmantna situacija u školama, kada je reč o broju zaražene dece, jer ne prelazi 0,54 odsto, a kod zaposlenih ne prelazi 1,2 odsto. Kaže da je do utorka bilo 4.400 zaražene dece u školama, što je 0,54 odsto, što nije samo u jednoj školi ili odeljenja.

Međutim, sa ovim se ne slažu prosvetari.

Ljudi se sve više razboljevaju i mi znamo da deca imaju blage simptome i znamo da se sve to prenosi na nastavnike i bojim se zaista da ćemo se vratiti u novembar 2020. kad smo morali da zatvorimo škole i da sve prevedemo u onlajn, jer nije imao više ko da radi“, naglašava Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

A da đaci nisu ugroženi, nedavno je upozorila predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je poručila da škole treba da rade što duže, jer su u njima osnovci i srednjoškolci najbezbedniji.

Podsetimo, ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je doneta odluka po kojoj odeljenja sa 16 učenika i manje, prelaze na onlajn nastavu ukoliko se u tom odeljenju pojave tri slučaja zaraze korona virusom.

Odeljenje sa više od 16 đaka, u kojem se pojave dva zaražena učenika, deli se na dve grupe i prelazi na kombinovani model nastave, a ukoliko se u tim grupama pojavi više od troje zaraženih, grupa prelazi na onlajn nastavu.

 

 

 

Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend