Društvo

Komandant kriznog štaba u Požarevcu: Probaćemo da nađemo drugačiji način funkcionisanja kovid ambulante, ako je potrebno aktiviraćemo i druge javne objekte

Komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović obratio se danas javnosti na konferenciji za novinare. On je najavio sastanke sa direktorkom Doma zdravlja i medicinskim osobljem kovid službi u ovoj ustanovi kako bi se na efikasniji način organizovao prijem građana, odnosno pacijenata koji dolaze na preglede u kovid ambulanti.
foto: TS/Boom93

Pavlović je rekao da će vrlo brzo imati sasatanak sa direktorkom Snežanom Stojković, a u ponedeljak će u razgovore uključiti i medicinsko osoblje koje radi sa kovid pacijentima.

„Ja znam da je njima vrlo teško i da postoje određeni protokoli kojih moraju se pridržavaju, ali niko ne može biti zadovoljan stanjem ispred kovid ambulante, a siguran sam i direktorka Doma zdravlja nije zadovoljna tim stanjem. U narednim danima ćemo probati da nađemo nov način funkcionisanja, a ako je potrebno i da aktiviramo druge javne objekte, kako bismo rasteretili te redove“, rekao je gradonačelnik i dodao da će to biti uređeno u skladu sa mogućnostima i propisanim protokolima.

foto: GM

 

Situacija u zdravstvenim ustanovama

Pavlović je izneo podatke o situaciji sa pacijentima i zaposlenima u Domu zdravlja i Opštoj bolnici u Požarevcu, a koje je dobio, kako je objasnio, od direktora tih ustanova.

foto: UU/Boom93

Trenutno je u bolnici 195 pacijenata koji su aktivno oboleli. Od bolničkog osoblja, 54 radnika je pozitivno. Ne radi 120 zaposlenih zato što su udaljeni sa posla zbog karantina. Na respiratorima je 5 pacijenata, a na kiseoniku njih 12.

U Domu zdravlja je dnevni broj pregleda u kovid ambulanti poslednjih dana oko 150 dnevno. Imamo veliki problem zbog ljudi koji čekaju i vrlo brzo imaćemo sastanak sa direktorkom Doma zdravlja. U ponedeljak ću održati širi sastanak na kome će biti i medicinsko osoblje uključeno u kovid službe Doma zdravlja.

U toj ustanovi je 9 lekara i 15 sestara pozitivno. Još 15 sestara je bez simptoma u karantinu. Pet doktora i 10 sestara Doma zdravlja se nalazi na ispomoći u Opštoj bolnici Požarevac.

 

Vanredna situacija

Vanredna situacija uvedena da bi se donošenjem mera ublažila situacija sa pandemijom COVID-19, a do doneta usled porasta broja obolelih, rekao je komandant štaba.

„Od proglašenja vanredne situacije smo obezbedili finansiranje zarada za dodatnih 5 lekara za Dom zdravlja u Požarevcu i dodatna dva lekara za Dom zdravlja u Kostolcu. Druga odluka je povećanje sredstava za dezinfekciju. Od marta do danas vršimo dezinfekciju objekata koji su od javnog značaja. Opredelili smo i dodatna sredstva, s tim što ćemo pomoći i Policijskoj upravi za dezinfekciju prostorija. Gradski Štab za vanredne situacije razgovaraće sa direktorima i odvojiti sredstva za pomoć u nabavci opreme i drugih potreba. Onoliko koliko imamo, a potrudićemo se da imamo kroz izmenu aproprijacija i tekuću budžetsku rezervu“, naveo je Pavlović.

Sađa Pavlović, foto MMV/Boom93

On se osvrnuo i na dnevne izveštaje Zavoda za javno zdravlje.

„Što se tiče novih pozitivnih testova, juče smo imali pad, ali apelujem na građane da se ne uljuljkuju tim podacima i štite svoje zdravlje, pridržavaju se svih mera koje je propisao republiči krizni štab slučajeva. Ličnim primerom i poštovanjem mera možemo da pomognemo našim zdravstvenim radnicima koji su dugo uključeni u borbu protiv kovida i rade u vrlo teškim uslovima.“

On danas nije mogao da odgovori na novinarsko pitanje koje se odnosilo na rad inspekcijskih službi i kažnjavanje onih koji ne poštuju propisane mere prevencije od COVID-19.

„Ne bih da se izjašnjavam za nešto za šta nemam konkretne podatke. Smatram da inspekcija radi po zakonu, a sigurno ako nije bilo poštovanja mera određeni subjekti su kažnjavani.“

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

4 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Au,čega si ti komandant,nesrećnice!? Sigurno nisi služio vojsku sa oružjem,niti si završio ŠRO (školu za rezervne oficire),niti si išao na obuku za načelnika štaba za civilnu zaštitu,niti si završio fakultet odbrane i zaštite (sada bezbednosti),niti si završio štabnu školu,u suštini nemaš nikakve predispozicije za komandanta kriznog štaba! Au,izvini ako ti je “partija” rekla,onda je to,čekaj da razmislim,au pa to je još gore!
    Imaš li ti “stručnjače”,nekog visokog oficira iz Komande grada da ti objasni,kako to ide u vanrednim situacijama,imaš li ti osobu koja je završila obuku za načelnika civilne zaštite,imaš li ti nekog obrazovanog bezbednjaka (ne mislim nekog iz konjičke škole u Zemunu), imaš li “ekspertu”?!
    Ne vodi se tako krizni štab, vidi se da nemaš pojma,vodi računa,ugrožavaš zdravlje ljudi!

  • Juce je bio pad jer nisu ni radjeni testovi dok nije bilo struje u trajanju od 6 sati. A dobro jutro Kolumbo, bilo je potrebno da vidite snimak na medijima kako se svadjaju i naguravaju. I kladim se da ce ostati samo na praznim obecanjima, sastanci i nista drugo, a narod ce i dalje da se nagurava i mrzne.

%d bloggers like this:
Send this to a friend