Društvo

Kompanija koja će graditi brzu saobraćajnicu traži radnike u Požarevcu

Foto: Pixabay/Ilustracija
Kineska kompanija “Shandong International Economic & Technical“ koja će graditi brzu saobraćajnicu od petlje Požarevac do Golupca raspisala je konkurs u potrazi za radnicima koji će izvoditi radove na saobraćajnici.

Kako se navodi u konkursu na portalu „Infostud“ kompanija traži inženjera za puteve, menadžera za kvalitet za betonske radova, pomoćnike menadžera za geomehaniku i asfalt i kontrolu kvaliteta.

Takođe, kineska kompanija traži i menadžera za kontrolu kvaliteta, pomoćnika inženjera konstruktivnog smera kao i odgovornog izvođača radova elektro – energetskih instalacija.

Za izgradnju nove brze saobraćajnice biće potrebni i odgovorni izvođači radova saobraćajne signalizacije, prevodioci kineskog jezika kao i vozači. Kineska kompanije planira da zaposli i  odgovornog izvođača hidrotehničkih objekata i instalacija, administrativnog radnika, inženjera za planiranje, odgovornog izvođača geodetskih radova i tehničkog direktora.

Pored ovih radnih mesta Shandong raspisao je konkurs i za odogovornog  izvođača radova za saobraćajnice, pomoćnik inženjera za puteva, odogovornog izvođača građevniskih konstrukcija kao i za pomoćnog inženjera za konstrukcije.

Podsetimo da je kineska kompanija Šandong, ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Koridori Srbije su potpisali ugovor, vredan 337 miliona evra, o izgradnji puta od Požarevca do Golupca. Radovi treba da budu završeni do novembra 2024. godine.

Kuda će proći trasa brze saobraćajnice?

Nova saobraćajnica počinje od isključenja sa autoputa kod požarevačke petlje i uglavnom prati postojeću trasu takozvanog „beogradskog puta“ i obilaznice za Veliko Gradište, a nakon prelaska Mlave samo u nekim delovima prati sadašnju saobraćajnicu, obilazeći sela na teritoriji Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca. Postojeći put bi trebalo da bude zadržan za odvijanje sabraćaja u samim naseljima.

Širina jedne vozne trake bi trebalo da bude 3,50 metra, a zbog konfiguracije terena i ukrštanja sa vodotokovima planirana je izgradnja većeg broja različitih objekata, kao što su mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci i propusti.

U koridoru novog državnog puta Prve-be (IB) kategorije moguće je formiranje odmorišta sa prostorom za parkiranje, benzinskim pumpama, javnim govornicama i po potrebi restoranima i prodavnicama. Obostrano, na 66 kilometru saobraćajnice planom je predviđeno formiranje odmorišta .

Biće dozvoljeno zadržavanje postojećih stanica za snabdevanje gorivom, pri čemu će svi elementi uređenja lokacija i njihove rekonstrukcije biti definisani izradom urbanističkog projekta.

U pitanju su stanice na 6.kilometru sa desne strane kod Male Krsne, na 6.kilometru sa leve strane kod Male Krsne, na 10.kilometru sa desne strane kod Dragovca. Takođe, pumpa na izlazu iz Požarevca sa desne strane u smeru ka Beogradu, na izlazu iz sadašnjeobilaznice se zadržava u funkciji.

Prostornim planom je utvrđen položaj ukupno 24 raskrsnica i petlji, kao i 22 podvožnjaka i nadvožnjaka na budućoj trasi.

Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend