Društvo

Kon: Epidemiološka situacija se poboljšava, ali nema mesta za opuštanje

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)
Epidemiološka situacija se poboljšava i nije više vanredna, ali jestei dalje nestabilna i i nesigurna, ocenio je gostijući u Jutarnjem programu epidemolog i član Kriznog štaba Predrag Kon. On je rekao da neće biti organizovanog dočeka Srpske nove godine i da su postojeće mere produžene zato što daju rezultate.

Doktor Predrag Kon kaže da ćemo u toku ove nedelje videti stvarno stanje i efekte novogodišnjih i božićnih praznika.

“Epidemiološka situacija se poboljšava, nije više vandredna, ali je nesigurna, nestabilna i povremeno nepovoljna. Mnogo je ljudi na respiratorima i ne možemo reći da je dobro, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, mere koje ostaju na snazi daju rezultate i zato je produženo radno vreme kafana, kafića i prodavnica koje nisu prehrambene.

“Nema razloga za promenu nečeg što je dalo rezultate. Nema organizovnog Srpske nove godine i važi potpuno isti režim za ovaj dočeka kao za onaj ranije. Sve praznike treba slaviti u užem krugu porodice i deluje mi da je to stanovništvo prihvatilo i to je ono što je dobro. Svakko nije vreme za opuštanje”, navodi gost Jutarnjeg programa.

Epidemiolog Predrag Kon ponavlja da još dugo treba održvati distancu, nositi masku i voditi računa o higijeni prati ruke, a da o ukidanju mera možemo razmišljati tek kad se postigne kolektivni imunitet.

Sprovesti istragu o velikom broju preminulih lekara

Skoro 70 zdravstvenih radnika preminulo od kovida, pa dr Predrag Kon kaže da je potrebna detaljna analiza o tome zašto u poslednjih mesec dana toliko lekara izgublo btiku s kovidom-19.

“Treba uporediti dinamiku smrtnosti lekara sa opštom smrtnošću stanovništa. Onda treba videti kako je došlo do zaražavanja. Mi znamo da u delu gde imamo ozbiljnu zaštitnu opremu, moguća mesta za zaražavanje su mesta gde se pravi pauza i popije kafa”, kaže član Kriznog štaba.

On dodaje i da je veliki broj pacijenata na respiratorima, a da svako mesto gde se daje kiseonik pod pristiskom je mesto gde ima više virusa.

“Znamo da je u određenim klinikama bilo više zaražavanja izvan klinike nego unutar njih”, ističe Kon i ponavlja da se podaci o smrtnosti lekata tek prikupljaju u ministarstvu zdravlja.

Nema razloga odlagati drugo polugodište

Epidemilog Predrag Kon smtra da nema razloga da se pomera i odlaže početak drugog polugodišta.

“Kad smo zatvorili škole želeli smo da izbegnemo da deca idu u škole dok ne prođe maksimi. Sad smo izlazimo iz maksimuma, nema razloga za novo pomeranje. Biće opet podela na grupe. Ako se jedan slučaj pojavi on se izdvaja, ako se pojavi dva slučaja, izdvaja se odeljenje. Uvek postoji mogućnost da se nešto promeni, ali je ta mogućnost mala”, navodi dr Kon.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend