Društvo

Kon: Javnost će dobiti objašnjenje, vlast o tome odlučuje

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras, povodom trostrukog povećanja broja zaraženih korona virusom dan posle izbora, da je on dobio objašnjenje o tome i da će ga dobiti i javnost, ali ne od njega, već da o tome odlučuje vlast.
N1/Printscreen

Kon je u emisiji Utisak nedelje rekao da su mu dostupni samo podaci koji su objavljeni zvanično na sajtu Ministarstva zdravlja covid.rs, i da nije imao uvid u bazu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“, na koju se pozivao BIRN kada je objavio da su statistike inficiranih i umrlih znatno više od zvanično objavljenih.

„Tražio sam da se to ispita“, rekao je Kon i dodao da je pristup bazi podataka Instituta Batut ograničen, i da on nema uvid u tu bazu.

Dodao je da je pratio podatke i da su oni „bili takvi da se u njih može verovati“ i da je pitanje različith baza „pitanje za informatičare“.

„Na osnovu zvaničnih podataka nije bilo razloga za uznemirenje“, rekao je Kon i dodao da se veoma često dešava da je neko umro a da je tek naknadno utvrdjeno da je pozitivan na kovid-19.

Kon je rekao da ne veruje da bi tražio odlaganje izbora, na osnovu podataka u koje je imao uvid.

„Treba raditi revizije tih podataka, to je nužno“, rekao je Kon i dodao da ne veruje da je neko prikrivao podatke.

Rekao je i da neće dati ostavku jer ne može „napustiti brod“ u ovoj situaciji.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend