Društvo

Kon: Ko nema antitela posle druge doze, moraće da primi i treću

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)
Oni koji nemaju antitela posle primljene dve doze vakcine protiv virusa korona moraće da prime i treću, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba, Predrag Kon.
„Jasno je svima nama koji se bavimo ovim poslom da oni koji nemaju antitela posle dve doze, a prošlo je vreme, treba da prime još neku – ili dozu te iste vakcine, ili da promene vakcinu“, rekao je Kon za televiziju K1.

Napomenuo je da za sada postoje istraživanja samo za slučajeve kada treća doza dolazi od istog proizvođača kao i prve dve, ali je kazao i da je kombinovanje vakcina „budućnost“.

Kon je dodao da se zbor propisa se ne može očekivati da vakcinacija trudnica počne istog dana kada struka kaže da treba da se vrši.

On je kazao da je sažetak karakteristika leka sastavni deo Zakona o lekovima, a u tom sažetku nigde ne piše, bar za sada, da mogu da se vakcinišu trudnice.

„Lekar koji postupa izvan toga, postupa mimo zakona. Ovo govorim ne samo zbog gledalaca, nego i zbog onih koji treba da ubrzaju čitavu birokratiju, koja ide sporo“, rekao je Kon za televiziju K1.

Takođe, u propratnoj dokumentaciji uz isporuke vakcina takođe ne piše da trudnice mogu da se vakcinišu, dodao je on.

Isto ne piše ni u stručnom metodološkom uputstvu koje piše institut “Batut”, objašnjava epidemiolog.

„Prema tome, ne može se očekivati da istog dana kada struka vrlo jasno kaže da treba da se izvrši vakcinacija trudnica, da se to dešava i na terenu. Zato što su svi lekari naučeni da postupaju u skladu sa sažetkom karakteristika leka i stručnim metodološkim uputstvom“, rekao je Kon.

 

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend