Društvo

Kon: Krizni štab će u petak razmatrati modele reagovanja tokom vikenda

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)
Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je na sastanku Kriznog štaba konstatovano da su mesta na kojima se prenosi infekcija ski centri. Na sledećem sastanku u petak razmatraće se modeli reagovanja tokom vikenda i doneti odluka šta će se po tom pitanju preduzimati na ovim mestima, naveo je. Biće reči i o ostalim žarištima, nije odlučeno da bude skraćenja rada kafića preko nedelje. U petak će se i o tome raspravljati, navodi. "Moguće je da se očekuje povećanje u narednih 10-ak dana".

Procenjeno je da se epidemiološka situacija pogoršava i da treba maksimalno pojačati kontrolu, rekao je Kon. U poslednjih nekoliko nedelja je ona bila i pojačana i to bi trebalo nastaviti, dodao je.

Pojačaće se nadzor nad oboljevanjem u školama, za sada nemamo podataka za neki veliki rizik, kaže Kon.

Bilo je različitih stavova, ali došli smo do zajedničkog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto i ostalo je da se iskristališe i pripremi predlog, naveo je član Kriznog štaba.

Kaže da je najvažnije da su glavna mesta zaražavanja uočena – restorani i kafići, same ski staze ne.

„Mere će se odnositi na sva mesta gde postoji žarište i mogućnost prenosa, ali to nije danas definisano“, kazao je, dodajući da se sa zimovanja vraćaju sa dokazanim infekcijama.

Bilo je, kaže, rasprave i o kafićima u Beogradu, za sada nema pomeranja radnog vremena, ali će se u petak za dalje i o tome raspravljati. „Sat, dva ne rešava pitanje. Glavno je pitanje poštovanje mera“, istakao je.

Kon kaže da je najvažnija vakcinacija. „Povećanje vakcinisanosti je apsolutno najznačajnije u ovom trenutku“.

On je preneo da je medicinski deo bio za zatvaranje pet dana, „ne u smislu policijskog časa“.

Odahnućemo kad virus svedemo na trocifrene brojke, a ja kažem i dvocifrene, navodi epidemiolog.

U poslednjih nekoliko dana raste broj novozaraženih, raste broj pacijenata na bolničkom lečenju, na respiratorima, a više je i prvih pregleda u kovid ambulantama domova zdravlja.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend