Društvo

Kon: Najnoviji podaci ohrabruju, nema opuštanja

Najnoviji podaci o broju i stanju obolelih od kovida 19 ohrabruju, rekao je epidemiolog Predrag Kon za RTS. Ističe da se tome težilo i da sada možemo malo da se obradujemo, ali da se još uvek ne smemo opuštati.
N1/Printscreen

Predrag Kon je gostujući u Dnenviku RTS-a rekao da smo ušli u mirniju fazu epidemije. Ipak, kaže da je bitno da još uvek postoje čepovi gde se virs može brzo da se proširi, kao što su gerontološki centri.

Kada je reč o navikama za budućnost, Kon je rekao da je pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava nešto što ćemo morati da nastavimo da radimo. Takođe, naglašava da je važna i fizička udaljenost i izbegavanje nepoznatih kontakata.

„Moraćemo da uđemo u prelazni period u kojem ćemo nositi maske u zatvorenom prostoru“, rekao je Kon.

Govoreći o javnom saobraćaju, Kon je rekao da su jasno razrađene mere i da će npr. u Beogradu u početku javni prevoz koristiti samo zaposleni.

„To omogućuje da se smanji broj korisnika i da bude vrlo kontrolisana upotreba saobraćaja, što je bitno u samom početku“, rekao je epidemiolog Kon.

Ističe da su preporuke konkretne i za ostale delatnosti.

Uspostavljanje aviosaobraćaja izazov

Navodi da aviosaobraćaj mora da se otvori, ali da još uvek nema letova i da je to izazov, pošto još uvek nije jasno da li će se primenjivati mere karantina ili samoizolacije.

Na pitanje kada će epidemija proći, Kon je rekao da je ovaj talas pri kraju, i da će se naredne dve nedelje smanjivati aktivnost virusa, a posle će se pojavljivati pojedinačni slučajevi.

Kon poručuje da je Srbija sada neuporedivno spremnija za eventualni drgi talas i da će testiranje imuniteta tokom leta dati odgovore o pripremama za jesen i zimu.

Rekao je da je najveći izazov tokom ovog talasa bio sprovođenje mera socijalnog distanciranja i da je u tome pomoglo uvođenje vanrednog stanja.

Kon ima poruku za građane: „Da izdržimo jo ovih nekoliko nedelja i da se poštuju ove mere jer su one za sve nas“.

IZVOR: RTS

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend